Fotó: karpatinfo.net
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezzel a címmel jelent meg írás a Józsefvárosi Önkormányzat hivatalos oldalán.

A hiánypótló cikk felhívja a figyelmet arra, hogy hatalmas a káosz oltásügyben. Mint írják:

Többen tapasztalták, hogy bár már decemberben regisztráltak koronavírus elleni oltásra és az életkoruk vagy betegségeik alapján már sorra kellett volna kerülniük, mégsem kaptak hívást a háziorvostól.

Közülük néhányan fel is keresték a háziorvost, és kiderült, hogy a listán nem szerepel a nevük.

A központi koronavírus infóvonalon arról tájékoztatták lapunkat, hogy a háziorvosok mindig csak az adott heti oltandók listáját kapják meg, így senki se aggódjon, ha orvosa még nem látja a regisztrációját.

Ha biztosra akarunk menni, próbáljunk meg újból regisztrálni ugyanazokkal az adatokkal és e-mail címmel, mint első körben, ha a rendszer nem fogadja el a regisztrációt, akkor érvényes volt az első próbálkozás.

Az, hogy kapunk-e visszaigazoló e-mailt a regisztrációról, illetve tájékoztató e-maileket a várakozásunk alatt, szintén teljesen lényegtelen.

Többen úgy vannak rajta a listán, hogy sosem igazolták vissza a regisztrációjukat, mások viszont a visszaigazoló e-mail ellenére sem szerepelnek azon. Nagyjából semmi sem biztos.

Teljes a káosz

Míg az infóvonalon heti listákról beszélnek, a háziorvosok mást állítanak. Az egyik azt, hogy egyben megkaptak mindent, Dr. Fonó Gábor asszisztense, Rezes Ágnes viszont úgy tapasztalja, hogy ennél sokkal bonyolultabb a helyzet. Többféle listát kaptak, több etapban, nem feltétlenül hetente, és olyan is volt, hogy a munkahét közepén kétszer egymás után megváltoztatták a teljes oltási sorrendet. Sőt azt is, hogy melyik korcsoportot melyik vakcinával oltják.

Arról is beszámolt, hogy náluk például szinte minden postai úton történő regisztráció törlődött, kizárólag az elektronikus a biztos, illetve majdnem biztos.

Többen tapasztaltak olyat, hogy hiába hívták őket a háziorvostól, és mentek oda oltatni, nem kapták meg a vakcinát, mert SMS-értesítőjük nem volt. Ráadásul most nem tudják, hogy a rendszerben végül benne maradtak-e, vagy újra kell regisztrálniuk. „Mindent és annak az ellenkezőjét is állították már” – mondja Rezes Ágnes az oltás szervezése kapcsán.

Oltanának, de nincs mivel

Nemrég azzal is megfenyegették a háziorvosokat, hogy bírságot kapnak, ha hétvégén nem oltanak. Az Auróra utcai rendelőben viszont hétvégére általában nem marad oltóanyag, mert amilyen gyorsan tudják, beadják hétközben. Különösen a Pfizer problémás, hiszena tárolása miatt azt kell a leggyorsabban beadni. Így sokszor olyan betegek maradnak le az aznapi adagról, akiknél sorsdöntő lehet akár néhány nap is. Amikor beérkezik az oltóanyag és egy újabb lista, nagyon rövid idejük van az orvosoknak az adminisztrációt elvégezni, az beoltandókat lejelenteni, így folyamatosan telefonálnak, értesítik a sorban következő legidősebbeket és krónikus betegeket, megkérik őket, hogy a hét folyamán legyenek mindig telefonközelben. Mégsem sikerül azonban mindig elérni őket, így ha valaki épp nem tudja felvenni a telefont, ugranak a következő jelöltre, hamar romlik az oltóanyag.

Hogyan lehet biztosra menni?

Az tapasztalatok alapján biztos regisztráció egyszerűen nem létezik. Sem az, hogy az orvos listáján szerepelünk, sem a visszaigazoló e-mail nem biztosíték. Ezért sem javasolják, hogy mindenki rohamozza meg a háziorvosát, és kezdjen őrült telefonálgatásba.

Amit meg lehet tenni, hogy megpróbálkozunk az újbóli regisztrációval ugyanazzal az e-mail címmel, illetve a telefonunkat mindig a közel tartjuk arra az esetre, ha hívnának minket.

Felhívtuk a vakcina.gov.hu-t és kiderítettetük, láthatjuk-e a rendszerükben, mikor kapunk oltást. Nézze meg videónkat is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: