2017. május 9. Ujhelyi István (MSZP) kirakta a magyar Parlament épületére az Európai Unió zászlóját. Országház, Uniós zászló. Fotó: Vajda József
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Számtalan alkalommal világossá tettem már, hogy a Fidesz-kormány konkrétan hazudik a vakcinaszerződésekkel kapcsolatban, amikor azt állítja: a szállítási és ütemezései megállapodásokat „Brüsszel” kötötte.

Az Európai Bizottság ugyanis a vakcinagyártókkal csak a keretmegállapodást kötötte meg (azt is a kormányok felügyeletével és egyetértésével), a szállításról és ütemezésről viszont már a tagállamok szerződtek a gyártókkal közvetlenül.

Többször követeltem már, hogy a kormány hozza nyilvánosságra ezeket a dokumentumokat és lássuk mindannyian tisztán: mikor és mennyi oltóanyaggal számolhatunk, de Orbánék sunnyognak, titkolóznak és hazug módon az Unióra mutogatnak.

Itt van azonban az újabb vaskos cáfolat, ami egyértelműen bizonyítja, hogy a Fidesz-kormány egyszerűen hazudik.

Az euronews munkatársa az Európai Bizottság mai sajtóértekezletén feltette az ezzel kapcsolatos kérdést a bizottsági szóvivőnek, Stefan De Keersmaecker pedig a következőket válaszolta szó szerinti fordításban:

„(…) Ami a konkrét tagállami szerződéseket, a megrendelőket illeti, így van, ezeket a tagállamok írták alá közvetlenül a cégekkel.

Az Európai Bizottság nem szerződő fél ezekben a konkrét szerződésekben és megrendelésekben.

Ez azért van, mert az egyes tagállamok tudják a legjobban a gyártók felé jelezni, hogy hány adag vakcinára van szükségük, mikorra és hova kérik.

Ezek olyan információk, amik a tagállamoknál állnak rendelkezésre; az adott tagállam ismeri leginkább saját oltási helyzetét és azt, hogy mekkora otthon a vakcinák iránti igény. Tehát még egyszer, ezek a tagállamok és a gyártó cégek között létrejött szerződések.”

Vagyis, Orbán Viktor és a Fidesz kormány hazudik. Pont. Nincs több mellébeszélés! Követeljük, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a gyártókkal kötött szállítási és ütemezési megállapodásokat, amelyeket tehát – és ez ismét megerősítést nyert – nem az Európai Bizottság, hanem közvetlenül a kormány kötött.

Elég már a hazugságból! Átlátható, hiteles és felelős kormányzást akarunk!


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: