Orbán Viktor 2017 november - Fotó: OV Facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán: A következő lesz a járvány legnehezebb hete, de nem lesz szükség arra, hogy külföldről kérjünk segítséget

A miniszerelnök ezúttal nem pénteken, hanem a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában adott interjút.

Lehet-e tartani az oltás tempóját – kérdezte nyitásként Orbán Viktortól Nagy Katalin műsorvezető. A miniszterelnök elmondta, hogy lehet, amennyiben van elég orvos és vakcina. Elismételte, hogy a kormány 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendelt, és mivel „láttam már novemberben hogy baj lesz”, rendelt 3,5 millió embernek elegendő keleti vakcinát is. Az orosz és a kínai oltóanyagok a megígért időben érkeznek – a kínai szállítmányok néha még hamarabb is -, a nyugatiak azonban nem vagy csak késéssel. Úgy fogalmazott: a brüsszeli beszerezésekben újra és újra csalódniuk kell azoknak, akik bíztak benne.

Hozzátette: azért is rendeltek ennyi oltóanyagot, mert arra is fel kell készülni, hogy a határon túlon nem lesz elég. “Minden magyart, aki a világon él, 16 és félmillió vakcinából be lehet oltani.”

A kórházak leterheltségéről szóló kérdésre úgy válaszolt Orbán, hogy aki volt katona, tudja, hogy az éjszaka a hajnal előtt a legsötétebb. Az éjszaka itt a folyamatosan emelkedő esetszámok, hogy van-e elég lélegeztetőgép, ember az ellátásra. A hajnal pedig az, hogy van-e elég vakcina és elég ember, aki regisztrált az oltásért. “Jó hírem van, úgy látom, hogy mi, magyarok kezdünk kiegyenesedni, 3 millió fölé ment a regisztráltak száma” – mondta, hozzátéve: azok között, akik újonnan jelentkeztek, rendkívül magas a 60 év fölöttiek arránya. Az operatív törzs ezért arról döntött, hogy a később regisztráló időseket, akik igazán veszélyben vannak, a korábbban regisztrált fiatalok elé engedik az oltási rendben.

Orbán – mint mondta -, az interjúról a Belügyminisztériumba megy, ahol személyesen hallgatja meg a kórházigazgatókat arról, mennyire készültek fel az előttünk álló hétre, amely valószínáleg az egész járványidőszak legnehezebb hete lesz a kórházi ágyak, a lélegeztetőgépek és a hadra fogható egészségügyi személyzet szempontjából is. Nem lesz azonban szükség arra, hogy külföldről kérjünk segítséget, “úgy látjuk, hogy megvagyunk”, sőt, inkább segítséget fogunk adni másoknak.

Népességarányosan ugyanis több az ágy, mint másoknak és biztosan itt van így a legtöbb lélegeztetőkészülék is. Hadrenbde állították a medikusokat és az átvezénylés is segít az ellátás biztosításában.

Forrás: HVG

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: