Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Országszerte egyre több kórház jelzi, hogy gyakorlatilag telt ház van: a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma sosem volt ilyen magas. A brit mutáns tombol, a lakosság tömeges oltása pedig nem problémamentes.

A koronavírus mutációinak következtében eddig soha nem látott létszámban szorulnak honfitársaink kórházi kezelésre. A Hetek kérdésére egy virológus elmondta, Budapesten szinte már csak a brit, valamint a cseh és dél-afrikai mutációk fertőznek. A koronavírus új mutációi pedig gyorsabban fertőznek és erősebbek, mint a korábbiak, a betegség lefolyása így súlyosabb. Egészséges fiatalok szervezetében is nagy kárt okoznak, a harminc-negyven éves korosztályból is sokan kerülnek lélegeztetőgépre, illetve halnak meg.

Mivel a magyar kormány, amint lehetősége nyílt rá, leszerződött az orosz Szputyik V és a kínai Sino­pharm vakcinák gyártójával, így az Európai Unióban hazánk Málta után a második a leginkább átoltott lakosság tekintetében: már több mint egymillióan megkapták a védőoltásnak legalább az első dózisát.

Szakértői vélemények alapján egymillió ember oltottsága még nem fékezi érdemben a járvány lefolyását. „Akkor reménykedhetünk, hogy az oltás befolyásolja a járvány dinamikáját, ha ez a két és fél millió vakcina már be van adva” – mondta a lap kérdésére egy infektológus. A következő egy-két hónapban várhatóan meghaladjuk ezt az átoltottsági szintet, ami némi enyhüléshez vezethet, azonban fellélegezni csak akkor lehet, ha legalább hatmillió embert beoltottak már.​

A Hetek elért egy november óta Covid-osztályon dolgozó orvost, K.-t, hogy az osztályon uralkodó állapotokról kérdezzük. Elmondta, hogy az új mutációk következtében sokkal több beteg van rossz állapotban, és több fiatal, 40 év körüli ember szorul kórházi kezelésre, azoknak az esélyei pedig, akik lélegeztetőgépre kerülnek, nagyon rosszak. „Az előző hullámhoz képest úgy körülbelül kétszer annyian kerültek lélegeztetőgépre. Nagyon rossz a túlélők aránya, gyakorlatilag mindenki elmegy” – folytatja letörten. A kórházi ellátásra szorulók és lélegeztetőgépre kerültek esetében többféle kezelést is alkalmaznak, azonban, úgy látja, ezeknek a hatékonysága összességében rossz.

Pozitívumot a citokin elleni kezelés használatáról tud mondani. A vírusellenes szerek (favipiravir, remdesivir) a vírus sokszorozódásának első napjaiban hatékonyak tudnak lenni, ám mire kórházba kerülnek a betegek, általában már késő az alkalmazásuk, nem látják, hogy drámai javulás állna be azoknál, akiknél használják. „Plazmaterápia esetén láttunk olyat, hogy valakit nagyon súlyos állapotból is ki tudott hozni” – említi a biztató kivételeket.

Az új mutációk sokkal könnyebben fertőznek, így egyre több híradás szól arról, hogy egész családok kerülnek kórházba. K. is megerősíti, hogy igazi családi drámákat is látott már: házaspárok kerülnek be együtt a kórházba.

Vannak olyan esetek, amikor a házaspár egyik tagját az intenzív osztályra kell átvinni, hogy lélegeztetőgépre tegyék, miközben társa állapota szépen javul– mondja K., és megerősíti, hogy sok esetben a járvány­ügyi szabályok betartásával, a fegyelmezett viselkedéssel megelőzhető lenne a fertőzés.

A Dél-pesti Centrumkórház is arról számolt be, hogy gyakorlatilag telt ház van, de hasonló hírek érkeztek Balassagyarmatról és Hatvanból, országszerte számos más kórházból. K. elmondta, hogy még ugyan nem érték el azt az ágyszámot, amit hivatalosan biztosítaniuk kell az osztályuknak, de már így is több betegük van, mint a novemberi csúcs alatt. Már elérték a jelenlegi kapacitásuk 90 százalékát, de kénytelenek lesznek bővíteni. „Dőlnek a fertőzöttek. A sürgősségi osztályról folyamatosan küldik a betegeket.” Azt is elmondta, hogy míg az előző hullám alatt előfordult, hogy olyan betegek kerültek az osztályra, akik már korábban, az első hullámban átestek a fertőzésen, mostanra ez nem jellemző.

Forrás: ATV / A Hetek

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: