Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sok-sok éves huzavonára került pont a Fidesz és Néppárt között. Az Európai Néppárt kétharmados többséggel megszavazott egy olyan alapszabály-módosítást, ami után bármikor kirakhatták a Fideszt. Ezek után Orbán Viktor egy levélben tudatta a Néppárttal, hogy elhagyják a frakciót. A Fidesz több politikusa is ugyanúgy kommentálta az ügyet. A Heti Napló riportja.

Szijjártó Péter, Novák Katalin, Deutsch Tamás mind azt kérik számon a Néppárton, hogy épp a járványhelyzet közepén foglalkoznak egy ilyen adminisztratív üggyel. De ugyanígy fogalmazott Hidvéghi Balázs, Gulyás Gergely, és Orbán Viktor is.​ A Fideszt igazából nyilván nem érte váratlanul a döntés, sőt talán kicsit az utóbbi időben provokálták is, hogy pont kerüljön a végére.

A költségvetés megvétózásakor Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője azt mondta, ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt már döntött volna a Fidesz kizárásáról. Az a vita, ami két éve a pártban való felfüggesztéskor is lejátszódott, hogy a Fidesz ment, vagy küldték természetesen most is megismétlődött.

Deutsch Tamás szerint a kilépésükkel ritka nemzeti egységet teremtettek. “Tegnap egy nemzeti egyetértést sikerült létrehoznunk, nem tudom figyelte-e. A fideszt támogató választópolgárok elsöprő többsége lelkesen fogadta a kilépést, a baloldal támogatói kárörömtől vezettetve ők is lelekesen fogadták, hát kérem itt egy fidesz döntés és a teljes magyar közvélemény lelkesen fogadta” – mondta az Egyenes beszéd vendégeként a Fidesz EP-képviselője.

A Fidesz a döntéssel egyébként hivatalosan elvesztette Európai Parlamenti bizottsági helyeit, alelnöki és elnöki pozícióit is. Sőt a Fidesz nehezebben juthat majd olyan információkhoz, amelyeket a legnagyobb néppárti frakcióban eddig informálisan is megszerezhetett. Mondjuk talán nem véletlen, hogy az egy szem KDNP-s Hölvényi Györgyö marad az EPP frakciójában.

“A fidesznek nyilván azért fontos, hogy legyen ott egy embere, mert így továbbra is rendelkezhet belsős információkkal, amelyek birtokában tudhatja hogy az eu legnagyobb pártcsaládjában mik a legfontosabb fejlemények” – nyilatkozta a Heti Naplónak Bíró-Nagy András politikai elemző.

Már most több forgatókönyv is van, arra, hogy mi lehet a Fidesz következő lépése. Az biztos, hogy most párt hónapik a függetlenek között fognak ülni.

Bíró- Nagy szerint a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy a Katzinsky-féle lengyel kormánypárttal közösen az EP Konzervatívok és Reformerek pártcsaládjában foglaljon helyet, ez lenne, ami legjobban adná magát. De ne felejtsük el, hogy az Identitás és Demokrácia elnevezésű szélsőjöbboldali frakcióban is vannak szövetségesei, elég Salvini Ligáját említeni – mondta az elemző.

Orbán Viktor eléggé egyértelművé tette pénteki rádióinterjújában, hogy mi az a forgatókönyv amiben most gondolkozik. Azt is elárulta, hogy folynak már tárgyalások lengyelekkel, olaszokkal: “A lényeg hogy Európában legyen a magunkfajta embereknek, tehát a családokat védeni akaró embereknek, a hazájukat védeni akaró embereknek, az európai birodalom helyett, a nemzetek együttműködésében együtt gondolkodó embereknek legyen egy politikai otthona. Nem csak a saját hazájában, mert itt a FIDESZ-KDNP megvagyunk, hanem európai szintéren is legyen otthona, ennek a megteremtéséért kell dolgoznunk, szerintem egy ilyen politikai irányzat meghatározó erő lesz Európában.”

Ez a forgatókönyv egyébként már az Európai parlamenti választás előtt is az asztalon volt. A Fidesz úgy ment neki akkor a választásnak, hogy nem mondta meg előre, hogy melyik frakcióba fog beülni.

Bíró-Nagy úgy látja, hogy az EPP esetében folyamatosan telt be a pohár. “A valódi lelki szakítás a Néppárt és a fidesz között 2018 őszén a Sargentini jelentés elfogadásánal megtörtént.”

A Fidesz 2018-ban azt kommunikálta, hogy az egész néppárti konfliktus mögött Soros György áll, és a migrációs politika. Elemzők szerint viszont biztosítékot igazából az verte ki, amit a magyar demokráciával az elmúlt években csinált a Fidesz.

Ezt jól mutatja, hogy az első konfliktus már 2013-ban megjelent, amikor még sehol nem volt a migrációs kérdés. A Tavares-jelentés már akkor jogállamisági kérdéseket vizsgált, és bár az európai baloldal terjesztette ezt elő, több mint 80 néppárti képviselő is megszavazta.​

Ami 2018-ban és ma a kommunikációban Soros György és a migráció, az 8 évvel ezelőtt a bankárok és a rezsi harc volt.

Az egyre romló pozícióvesztést a Néppártban mutatja, hogy 2015-ben a menekültellenes nemzeti konzultáció miatt még csak figyelmeztették a Fideszt. 2017-ben tavaszán viszont már 67 néppárti képviselő megszavazta, hogy készüljön jelentés a magyar jogállamiságról, 2018. szeptemberben pedig jött a már említett Sargentini-jelentés.

A jogállamisági kérdéseken túl is volt pár a Néppárt szemében megbocsájthatatlan húzása a Fidesznek. Ilyen volt Jean- Claude Juncker plakátra rakása, vagy hogy Orbán “hasznos idiótának” nevezte a néppárti képviselőket.

Forrás: ATV

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: