Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az új típusú koronavírusreprodukciós rátája 1,3, ami azt jelenti, hogy egy ember három személyt tud megfertőzni.

Ezt az arányt nem az átoltottság, hanem a személyes érintkezések csökkentése tudja megakadályozni – mondta el Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Start műsorában. Hozzátette, ha megfelelő maszkot hordunk, és amikor csak tehetjük, otthon maradunk, akkor a koronavírus brit variánsának terjedése is megfékezhető lehet.

Szükség van a második dózis vakcinára
Mint azt a szakértő ismertette, ez idáig mintegy 1 millió 107 ezer ember kapta meg itthon a koronavírus elleni védőoltások első adagját, ezzel átoltottságtekintetében az uniós rangsor második helyén állunk. Lisziewicz Julianna ugyanakkor kiemelte, nagyon fontos, hogy a beoltottak, különösen az 50 év felettiek időben megkapják a második adag vakcinát, mert csak az azt követő 14. napon alakul ki a szükséges immunválasz a szervezetben.

Mint ismertette, a Pfizer-vakcinával beoltott egészségügyi dolgozók körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy azoknál a személyeknél, akik korábban nem estek át a koronavírus-fertőzésen, az első adag oltás után nem alakult ki megfelelő immunválasz, azaz nem lettek védettek a koronavírussal szemben. Az adatok szerint az első adag oltás után 7 nappal semmilyen különbség nem volt a beoltottak és a be nem oltottak között. Ám azok, akik korábban átestek a fertőzésen, már egy adag vakcina után is védetté váltak.

Az immunológus elmondta, hogy a fertőzötteknél akkor alakulnak ki súlyos tünetek, amikor a vírus mennyisége nagyon magas a szervezetben, és a testük nem képes erre megfelelő immunválaszt adni.

Azoknál, akik be vannak oltva, a vírusmennyiség alacsonyabb lesz, tehát a tünetek nem lesznek komolyak, viszont ugyanúgy tudnak fertőzni. Éppen ezért a koronavírus reprodukciós rátáját, azaz a járvány terjedését nem az átoltottság, hanem a személyes érintkezések csökkentése tudja hatékonyan megakadályozni.

Forrás: Hazipatika.com

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: