Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az IDEA Intézet 2021. február 22. és február 25. között először vizsgálta az előválasztás során – potenciálisan – induló miniszterelnök-jelöltek támogatottságát a részvételüket biztosan ígérő ellenzéki szavazók körében.

Az intézet felmérése szerint a legelkötelezettebb ellenzéki szavazói körben (vagyis azok között, akik biztosan részt vennének egy most esedékes előválasztáson) az öt potens jelölt közül

Dobrev Klára (DK) 28,
Jakab Péter (Jobbik) 27,
míg Karácsony Gergely (Párbeszéd) 22 százalékot kapna.

Az adatok értelmezésénél fontos figyelembe venni, hogy feltételezzük Dobrev Klára és Karácsony Gergely indulását is – fogalmaz közleményében az IDEA Intézet. Azt is hozzáteszik, hogy az előválasztáson elsődlegesen a pártok és jelöltek iránt leginkább elkötelezett szavazók vesznek részt, minden további választói szegmens bevonása számos feltétel függvénye.

Mindez nem azt jelenti, hogy az előválasztást az nyeri, akinek a legnagyobb mozgósítható szavazói tömbje van, de azt igen, hogy a jelenlegi erőviszonyokról sokkal inkább számot ad az, hogy azok körében kinek van a legnagyobb támogatottsága, akik biztosra ígérik részvételüket az előválasztáson. Emellett fontos hangsúlyozni: a közölt arányok a 2021. február végi álláspontot tükrözik, bőven az előválasztási kampány hivatalos kezdete előtt vagyunk

– írja az IDEA.

Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke már jelezte indulását, de az IDEA Intézet kutatásában feltételezte, hogy mind Dobrev Klára, mind Karácsony Gergely részt fog venni a megmérettetésen.

Ennek megfelelően tették fel kérdésüket, amely szerintük így közelebb áll az első forduló valós választási szituációjához:

Ha egy miniszterelnöki-jelöltre vonatkozó előválasztás során Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András közül lehet választani, Ön kit támogatna?

Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely után

Márki-Zay Péterre 9,
Fekete-Győr Andrásra 7 százalék szavazna.
Az IDEA Intézete hangsúlyozza, hogy az adatfelvétel pillanatában ezek az arányok még egy „csata előtti tájkép” helyzetet tükröznek. A jövőben változhat a részvételüket biztosan ígérők köre és nagysága, adott esetben kiterjedhet a ma még csak a legelszántabb ellenzéki szavazói táboron túli körre, sőt akár a bizonytalanok rétegére is.

Messzemenő következtetést levonni tehát erősen túlzó lenne a kiindulópontként kezelendő eredményekből, akárcsak egyéb, a teljes népességre vonatkoztatott népszerűségi adatokból
– mutat rá az intézet.

Forrás: Index


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: