Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A németek, a dánok és a franciák kaphatják meg azokat a Moderna-vakcinákat, amelyeket a magyar kormány nem igényelt…

Magyarországnak nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, de a kabinet csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért.

Az Európai Unió tavaly 160 millió adag legmodernebb, mRNS-alapú Moderna-oltást vásárolt, amit 2021 végéig kell teljesen leszállítania a gyártónak. Ezután az egyes kormányok eldönthették, hogy mennyit szeretnének azonos áron megvenni. Legfeljebb a lakosságarányuknak megfelelő arányú oltást vásárolhattak – írta a Szabad Európa.

Magyarországnak ebből így nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, viszont a kormány csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért. A kormány három különböző indoklással állt elő:

Orbán Viktor először tagadta, mondván szamárság, hogy ne rendelték volna meg az összes lehetséges vakcinát.
A miniszterelnök az RTL híradónak egy nappal később azt nyilatkozta, hogy a vakcinát túl drágának találták.

Gulyás Gergely miniszter később egy harmadik álláspontot fogalmazott meg, miszerint, „az említett másfél millió Moderna-vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel.”
Ez utóbbi magyarázatot az Európa Unió képviselete cáfolta a Szabad Európának nyilatkozva.

A lap cikke szerint az uniós vakcinabeszerzési megállapodás alapján, ha egy ország mégse kéri a lakosságarányosan neki járó vakcinák egy részét, azt a többi ország megveheti. De nem közvetlenül, mert a megmaradt oltásokat egy közös alapba teszik, arra tehetnek ajánlatot az érdeklődő országok. Az azon felüli opciókat pedig nem kötelező lehívni, ha esetleg később egy ország sem kérné azokat.

A Szabad Európa megkérdezte, hogy a magyaroknak szánt Moderna-oltásokat kik vehették meg, azaz mely országok kötöttek le a lakosságarányukat meghaladó mértékű Moderna-terméket. Az Európai Unió azt válaszolta, hogy ezt nem árulhatják el.

Azt viszont az uniós járványügyi hivatal honlapján követni lehet, mely országokba eddig mennyit szállítottak le a Modernából.

Azt lehet már most tudni, hogy Németország gyorsan elkezdte felvásárolni a megmaradt Moderna-termékeket, nekik 30 millió járt volna, de hamar 50 millióra lett szerződésük.

Hasonló helyzetben van Dánia, nekik durván kétmillió adag járt volna az első beszerzési körből, de január elején már hatmillióra volt szerződésük. A Politico szerint Franciaország is érdeklődött megmaradt Moderna iránt – írta a lap.

Forrás: 168ora.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: