Orbán Viktor miniszterelnök A kép forrása: Orbán Viktor facebook oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Freedom House összefoglalóját a Népszava szemlézte.

Az USA és India lecsúszása megdöbbentő, Magyarország kedvezőtlen értékelése a már megszokott kategóriába sorolható – írja a lap.

Mi a politikai jogokra kapható 40 pontból 26-ot kaptunk, a polgári szabadságok terén 60-ból 43-at, összesítésben pedig 69 ponttal zárt Magyarország, ami a “részben szabad” minősítésnek felel meg.

Előttünk van Peru, Szenegál, Tunézia, Botswana, Namíbia, Mongólia vagy Bulgária. Szomszédaink közül csak Szerbia végzett rosszabb a helyen (64 pont). Lengyelország 82, Románia 83, Horvátország 85, Szlovákia 90, Ausztria 93, Szlovénia 95 pontot és valamennyi “szabad” minősítést kapott.

A legnagyobb változást a világ legnépsebb demokratikus országa, India hozta, a “szabad” kategóriából “részben szabadba” csúsztak le, ami Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista politikájára vezethető vissza.

Az USA most a lehetséges százból százból 83 pontot szerzett: tíz év alatt tizenegy pontot veszítettek. Ugyanakkor a Népszava kiemelte, hogy a jelentés még a kongresszus január 6-i megtámadása előtt készült.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: