Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A jelen állás szerint szóba jöhető ellenzéki miniszterelnökjelölt-aspiránsok között Karácsony Gergely vezet a Medián felmérése szerint, őt követi Jakab Péter és Dobrev Klára.

A DK európai politikusa ezzel együtt a legelutasítottabb is, de Hann Endre, a cég ügyvezetője szerint ezt magyarázhatja a rá és a pártja elnökére irányított „hihetetlen erős” negatív kampány.

A Medián februárban felmérte, hogy állnak az ellenzéki előválasztás lehetséges miniszterelnök-jelölti indulói: a hvg360 cikkéből kiderül, hogy Karácsony Gergely főpolgármester vezet (39 százalék), utána következik Jakab Péter, a Jobbik elnöke (32 százalék) és Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, alelnöke (25 százalék), majd Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (22 százalék), a sort az indulását a hétvégén bejelentő Fekete-Győr András, a Momentum elnöke zárja 10 százalékkal.

Hann Endre, a Medián ügyvezetője az Esti gyorsban jelezte, hogy ezek súlyozott átlagpontszámok, figyelembe vették azt is, ha valaki másodikként választ egy jelöltet. Hozzátette: a mezőny egyelőre kicsit képlékeny, és ezért is fontos, hogy ha valaki végül nem indul, akkor legyen második opció, és a kutatásban ezt is nézték.

Hozzátette: annyival bővebb ez a felmérés a korábbiaknál, hogy azt is megkérdezték, ki az, akire biztosan nem szavaznának az emberek, ebből kiderül, ki megosztó és kevésbé megosztó személyiségek.

A hírekben is megjelent (talán bizonyos helyeken túlságosan kiélezve – jegyezte meg a szakértő), hogy Dobrev Klára a legelutasítottabb, de egyrészt dobogón van, ő az egyik legnépszerűbb is, másrészt kétségtelen, hogy a háttere, illetve a rá és a DK elnökére irányított „hihetetlen erős” negatív kampány magyarázhatja ezeket a reakciókat.

Ő az Európai Parlamentben képviselő, és persze sokat hallani őt, de rengeteget számít, hogy ki mennyire aktív, ami jellemző például Jakab Péterre, aki a Parlamentben és a Facebookon is sokat szerepel. (A legkevésbé elutasított egyébként Márki-Zay Péter – derül ki a felmérésből.)

Hann Endre felhívta a figyelmet arra, hogy az előválasztás gondolata abszolút elfogadottá vált a választók között. A 2019-es önkormányzati vagy pláne a 2018-as országgyűlési választás előtt sokkal kevésbé volt egyértelmű. Ma a többség tud róla, az ellenzéki szavazók 69 százaléka szerint fontos, és alig van olyan, aki feleslegesnek tartja.

A felmérést február 17–22. között telefonon, 1000 emberből álló országos reprezentatív mintán végezték.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: