Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az operatív törzs online sajtótájékoztatóján ma is ismertették a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb fejleményeket.

Müller Cecília vasárnap arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában járunk, ezért kiemelte, hogy tart a megbetegedések exponenciális emelkedésétől, ami nagyobb terhet róhat az egészségügyi intézményekre.

Az elmúlt nap járványadatai továbbra is magasak, 2623 új fertőzöttet azonosítottak, elhunyt 48, többségében idős, krónikus beteg.

Ezek fényében tartotta meg az operatív törzs a hét első online tájékoztatóját

Először Kiss Róbert ismertette a hétvégi védelmi intézkedésekkel kapcsolatos szabályszegések számát:

A maszkviselés szabályainak megszegése miatt összesen 471 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök a hétvégén
410 személlyel szemben intézkedtek, mert a 10 ezer főnél nagyobb települések önkormányzati rendeletekben meghatározott maszkviselési kötelezettségnek nem tettek eleget közterületeken.

A tömegközlekedési eszközökön és váróhelyeken 17 személlyel, a bevásárlóközpontok területén 44 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselési kötelezettség megsértése miatt a hétvégén a vendéglátóüzletekben a tartózkodás tilalmára vonatkozó kötelezettségek megszegése miatt 6 személy ellen intézkedtek a rendőrök az egész hétvégén.

Két vendéglátóhelyet zártak be: egyet Debrecenben, ahol az üzemeltetőn és az alkalmazottak kívül még egy személy tartózkodott maszk nélkül és szeszesitalt fogyasztott, amiért is 6 hónapra bezárták a helyet. Karcagon többen is voltak az üzletben, szintén bezárták 6 hónapra.

A hétvégén 1600 alkalommal intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. Péntek éjjel az I. kerületben az egyik társasházban intézkedtek, ahol egy 74 fős szülinapi bulit ünnepeltek. Így a kijárási tilalom és a magánrendezvényekre vonatkozó védelmi intézkedések megszegése miatt szabálysértési eljárást indítottak a házigazda és vendégekkel szemben is.

A pandémia harmadik hulláma
Ezután Müller Cecília tartotta meg tájékoztatóját: „Magyarországon is, Európában is, sőt, az egész világon a pandémia harmadik hullámát éljük” – kezdte. Látható az, hogy napról napra exponenciálisan nő az új fertőzöttek száma, tehát a járványgörbe letért a fokozatosan csökkenő szakaszról. Mintegy két hete romlik a helyzet – tette hozzá. Ezután az elmúlt 24 óra adatait ismertette: 2623 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 48 beteg.

Elmondta, hogy továbbra is több helyen működnek szűrőbuszok annak érdekében, hogy gyors mintavétel történhessen. Ez azért fontos, mert a harmadik hullám felívelését nagy valószínűséggel a variánsok okozzák – mondta. A brit mutáns szinte minden országban jelen van, nagyon súlyos újabb járványhullámot indított el a világban. „Portugália, Csehország, Szlovákia már rendkívül nehéz helyzetbe került” – tette hozzá.

82 ezer fő felett van Magyarországon az aktív fertőzöttek száma. A tisztifőorvos elmondta, hogy korábban azt a leírást adták meg a szakemberek, hogy a mutáns variánsok sokkal fertőzőbbek, ugyanakkor nem okoznak súlyosabb megbetegedést a már ismert koronavírusnál. „Ez a tézis is megdőlni látszik, hiszen látjuk azt, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba, tehát súlyosan zajlik náluk a betegség” – mondta Müller, aki szerint látszik a hivatalos adatokban is, hogy egyre többen szorulnak kórházi ápolásra, ami az egészségügyi rendszerre többlet terhet rak. Fokozott óvatosságra intenek ezek a számok – emelte ki Müller.

A vírusvariánsokról elmondta még, hogy az NNK adatai szerint 378 főnél mutatták ki eddig az angol mutánst Magyarországon, emellett 34 főnél egyéb variánsokat is észleltek, amelyek „kevésbé számítanak veszélyeseknek a járvány lezajlása szempontjából”. Elmagyarázta, hogy nagyon sok variánst leírnak már a szakirodalomban, több ezer félét. Hazánkban brazíliai és dél-afrikai mutáns variánst továbbra sem azonosítottak. További intő jel, hogy a brit variánssal azonosított betegeknél csak 10 esetben tudták utazásnak tulajdonítani a fertőződést. A többiek itthon fertőződtek meg, közösségi terjedés indult el.

Forrás: Blikk

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: