Kökény Mihály - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

dr. Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter írását változtatás nélkül közöljük.

Kínai vakcina. Rekordsebességgel, kevesebb mint 72 óra alatt minősítette beadhatónak a kedden érkezett több százezer adagot a tisztifőorvos, s ma estére már az OGYÉI is megjelentette honlapján a szer alkalmazási előírását.

A Pest megyei kormánymegbízott már csütörtökön ismertette a háziorvosokkal, hogy a február 22-én kezdődő héten főleg Sinopharm kínai oltóanyaggal történik az immunizáció. Ez is igazolja, hogy a minőségellenőrzés, az OGYÉI hozzájárulás csupán formaság.

A hatóságok politikai megrendelést teljesítenek. S bár óvatosan, de neves szakemberek is ajánlják a vakcinát – kormányközeli médiumokban.

Egyébként saját vizsgálatok híján az OGYÉI a Sinopharm vakcina kínai nyelvű termékismertetőjének magyar nyelvű adaptációját adta ki alkalmazási előírásként, annak is a december 30-i verzióját.

Ebben a dokumentumban olvasható, hogy a készítmény tesztelésekor elsősorban a 18–59 éves népességre koncentráltak, náluk a készítmény „meghatározott védőhatással bír”.

Hogy pontosan milyen hatékonyságú, arról azt írják, hogy „a védőhatásra vonatkozó értékeléshez a végső adatok egyelőre nem állnak rendelkezésre, a hatásosság és a biztonságosság még további ellenőrzésre szorul”.

Csak halkan kérdezem, hogy van-e olyan EU tagállam, amely a fenti megállapítás után engedélyt ad a vakcina alkalmazására? Természetesen Magyarországon kívül.

Korábbi fenntartásaim változatlanok.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: