Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor - Fotó: HVG
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Illegálisan épített kavicsozott utat Érd-Parkváros és Sóskút között Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, hogy egy építkezés miatt erre járhassanak a teherautóik – tudatja a SzeretlekMagyarország.

Az utat abból az építési törmelékből csinálták, amit a hulladék-lerakóba kellett volna vinniük.

Építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység és engedély nélkül végzett út forgalomba helyezési tevékenység miatt marasztalta el a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a Fejér-B. Á. L. Zrt-t és a Kontimer Kft-t – derül ki abból a határozatból, amelyet Tetlák Örs, Érd alpolgármestere juttatott el a 24-nek.

A Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B. Á. L. Zrt. még 2019 februárjában kötött szerződést az érdi önkormányzattal a Fenyves-Parkváros köznevelési centrum felépítésére és a feljelentés szerint az építkezés során keletkezett, hulladéknak minősülő építési és bontási törmeléket használták fel az ideiglenes út megépítéséhez ahelyett, hogy azt a szabályoknak megfelelően hulladék-lerakó helyre vitték volna.

Az utat azután kezdte vizsgálni a 2019 októberében megválasztott érdi ellenzéki városvezetés, hogy a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány bejelentést tett a két település között lerakott szemétről.

Az érdi köznevelési centrumot Mészáros Lőrinc gyermekeinek cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt. építette, 6 milliárd forintért.

A cég projektvezetője szerint a fehér út megépítése a földmunkákat végző Kontimer Kft. ötlete volt, mert „a földmunkák kezdetekor sok lakossági megkeresés érkezett a földet elszállító teherautók zaj- és porterhelése miatt”.

A cégnek egyszerűbb lett volna a Fenyvesen keresztül elszállítani a földet a sóskúti lerakóba, ám a meglévő földút nem volt erre alkalmas, mert tele volt illegális hulladékkal.

Így a projektvezető elmondása szerint alvállalkozójuk megegyezett Érd akkori fideszes polgármesterével, T. Mészáros Andrással és Sóskút polgármesterével, König Ferenccel, hogy a kitermelt köves földből utat építenek a Fenyvesen keresztül Sóskút felé.

A Kontimer Kft. ügyvezetője állította, az ideiglenes utat az érdi és sóskúti önkormányzat hozzájárulásával építették meg, T. Mészáros és König ugyanakkor tagadta, hogy engedélyezték volna a fehér út megépítését, és az érdi önkormányzat nyilvántartásaiban sincs nyoma a polgármesterek jóváhagyásának.

A hatóság szakemberei szerint a Kontimer Kft. és a Fejér-B.Á.L. Zrt hatósághoz eljuttatott nyilatkozataikban valótlanul állították, hogy egy ingatlan kivételével csupán a meglévő utat újították fel Érd és Sóskút között.

Azt is megállapították, hogy Natura 2000-es természetvédelmi területeken a környezetvédelmi hatóság hozzájárulása nélkül avatkoztak be.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: