forrás: Civilhetes
forrás: Civilhetes
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Akár kétharmadot is szerezhet az ellenzék. Ehhez azonban egy idejében elkezdett és jól felépített kampányra van szükség.

A Republikon Intézet legfrissebb stratégiai elemzése szerint, mely már nyílnánosan is elérhető meglepő eredménnyel ért véget.

Az intézet szerint ugyanis “72 olyan egyéni választókerületet azonosított, ahol egy idejében elkezdett, jól felépített kampánnyal győzhetnek az ellenzéki jelöltek.

A 2018-as választási eredményekhez képest ugyanis maga az ellenzéki együttműködés ténye, továbbá az előválasztás által generált érdeklődés, a választói mozgósítás, valamint a Fidesz-KDNP kormányzásával szembeni elégedetlenség is okozhat trendfordulókat 2022-re.”

A Republikon öt kategóriába sorolta az egyéni választókerületeket:

15 helyen jelenleg is ellenzéki képviselőké a mandátum, az inkumbens jelöltek jövőre is győzelemre számíthatnak.

37 olyan egyéni választókerület van, ahol 2018-ban az ellenzéki jelöltek összesen több szavazatot kaptak, mint a kormánypártok jelöltjei, ezekben együttműködéssel győzhet az ellenzék 2022-ben.

Az önkormányzati választások egyik fontos tanulsága, hogy a nagyvárosok politikai hangulata a vonzáskörzetet, például a főváros agglomerációját is befolyásolhatja, így a kampányban az ellenzéknek 9 ilyen választókerületben érdemes tudatosan építenie erre a hatásra. Beazonosítható további 11 olyan billegő választókerület, ahol bár nehéz dolga lesz az ellenzéknek, de egy jól felépített kampánnyal reális esélyük lehet a győzelemre.

A fennmaradó 34 egyéni választókerület nehezebben nyerhető az egyesült ellenzék számára. Ezek közül 22-ben 10 százaléknál nagyobb volt a különbség 2018-ban a Fidesz-KDNP javára, továbbá nem érvényesül a nagyvárosi hatás sem. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben a választókerületben ne lenne esélye az ellenzéknek, csupán azt, hogy a kampány során több energiát, munkát kell befektetni az adott településeken.

Forrás: Republikon Intézet


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: