COVID-19 - Fotó: dunstreda.sk
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt egészségügyi szakértője volt a Klikktv vendége. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy március elejére a jelenleginél jóval több fertőzött lesz.

Az angol, sokkal erősebben fertőző vírus-mutáció terjedése okán, meg fog duplázódni a betegek száma. Ezen pedig úgy lehet enyhíteni, ha az illetékesek azonnal intézkednek. „Ha megint két hónap múlva szigorítanak a korlátozásokon, akkor sokkal keményebb szabályokat kell bevezetniük”.

Az oltási renddel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a természettudományi kar kutatása szerint, először az egymillió hetven év felettit, kellene oltani. Így rögtön hetven százalék alá csökkenne a halálozási arány. Ezt követően lehetne elkezdeni azok oltását, akik a legtöbb kontakttal rendelkeznek: a tanárokat, az áruházi dolgozókat, a fegyveres testületek tagjait, a tömegközlekedést fenntartókat és a legmozgékonyabbakat, a 18 éven felülieket.

„Valóban nem ért véget a második hullám, hiszen nem értünk vissza ugyanoda, ahonnan indultunk” – mondta Lantos Gabriella, aki kifejtette, miként lehetséges, hogy még nincs vége a másodiknak, s máris benne vagyunk a harmadik hullámban.

Kicsit távolabbról indulva, a szakember elmondta: „augusztus végétől hozzávetőleg szeptember közepéig volt kontrollálható a járvány. Ezt a Robert Koch Intézet által fémjelzett módszerből tudhatjuk meg, amely szerint a heti átlag százezer főre vetítve, ötven fő alatt maradása esetén beszélhetünk kontrollált járványról. Ebben az időben hazánkban körülbelül hétszáz új fertőzött volt”.

Megtudhattuk, hogy a védekezésnek általában három lába van:

1. amikor nagy számú tesztet végzünk, folyik a kontaktkutatás és ez alapján a fertőzöttek izolációja

2. ha az első láb hiányos, akkor nagy fokú lezárás, korlátozás bevezetése szükséges

3. oltás.

Lantos úgy fogalmazott, hogy „a kormány az első lábat elvesztette. Azért mondom ezt, mert a kabinet nem hitte el, nem hitt az epidemiológusoknak, miszerint oltás nélkül lesznek újabb hullámok, és ölbe tett kézzel ült egész nyáron, ahelyett, hogy felkészült volna”.

Amikor Szlovákia és Ausztria is lezárt már, rá követően hat hét volt, amíg lépett a kormány – jelentette ki a szakértő, majd úgy folytatta: „de ekkor már késő volt, úgyhogy itthon a karácsony volt a legsúlyosabb halálozási számokat hozó időszak, vagyis a csúcsa a második hullámnak. Amennyi ideig tart a felfelé ívelés időszaka a járványban, legalább annyi szükséges az enyhüléshez. Sajnos a leívelés kellős közepén jött a brit mutáns. Azt már tudjuk, hogy mind Ausztriában, mind Szlovákiában ez az új mutáció teszi ki az új fertőzöttek nyolcvan százalékát, amire a mi hatóságunk huszonötöt vall be. Szerintem ez téves szám, tekintve, hogy az említett két szomszédos országban több tesztet/szekvenálást végeznek, így pontosabban meg tudják mondani, mennyi ebből az új típusú. És mivel ez a fajta mutációja a vírusnak kétszer olyan fertőző, azt jelenti, hogy két hét múlva meg fog duplázódni az esetszám, vagyis ez a mutáns lesz március elejére a teljesen elterjedt.

„A járvány másképpen alakul most, mint ahogy vártuk”

Február 10-én Müller Cecília országos tiszti főorvos úgy fogalmazott az operatív törzs sajtótájékoztatóján: „a járvány másképpen alakul most, mint ahogy vártuk”. Lantos erre úgy reagált, hogy „nagy baj, ha őket ez meglepte, hiszen már egy hete, tíz napja látni lehetett a változást. De a legnagyobb baj az, hogy Müller Cecíliának hívják a tiszti főorvost, aki egy tökéletesen alkalmatlan ember. Neki le kellene mondani. De nekünk ő jutott, nem pedig Fauci (Antony Fauci amerikai virológus. Biden elnök tavaly decemberben kérte fel egészségügyi főtanácsadójának – a szerk.). Ha ő lenne a mi tiszti főorvosunk, akkor ő tudta volna, hogy ha december közepén kiszabadul Angliából egy ilyen mutáns, karácsonyra pedig hazalátogatnak az emberek. Először megjelent Portugáliában, majd Csehországban és Szlovákiában. Ugyan mi állította volna meg a terjedését a határon? Tehát világos volt, hogy hozzánk is el fog jönni, csak az volt a kérdés, hogy mikor.”

A szakértő szerint, ha „már decemberben tudtuk, hogy ez az angol mutáns van, akkor kellett volna szigorítani a szabályokon. De már három héttel ezelőtt megmondta Röst Gergely, hogy a fertőzöttek hozzávetőleg öt százaléka az angolt kapta el”. A szigorúbb szabályok alatt pedig azt érti, hogy be kellett volna zárni a kaszinókat, azokat az üzemi étkezdéket, amik étteremként funkcionálnak, és az összes bevásárlóközpontot.

Forrás: Hírklikk

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: