Megosztom másokkal is:
  • 476

A kormánypárti és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok minden településre kiterjedően kérnek teljes körű kompenzációt a kormánytól. Gulyás Gergely szerdán és pénteken tárgyal az önkormányzatokkal az elvont források kompenzációjáról.

Az állam nagyjából 100 milliárd forintot vesz ki a fővárosi költségvetésből, hadd ne köszönjem meg, ha ennek csak a töredékéből fejlesztenek Budapesten – mondta Karácsony Gergely a Magyar Önkormányzatok Szövetségének sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester elmondta, hogy partner minden fejlesztésben, amit a kormány akar megvalósítani, de hozzátette, négyszer annyi adót kell fizetniük, mint az előző városvezetésnek kellett. Az iparűzési adó nagy részét szolidaritási adóként fizetik be a központi költségvetésbe. 2019-ben ez összeg 10 milliárd volt, idén 36 milliárd forint.

Egy gazdasági válság közepén kell a többletforrásokat befizetni a központi költségvetésbe – hangsúlyozta a főpolgármester. Karácsony Gergely üdvözölte, hogy a kormánypárti és az ellenzéki vezetésű önkormányzatok összefogtak a kieső iparűzési adóbevételek pótlásáért. Fontos lépésnek nevezte, hogy miniszteri szinten tárgyalnak a kompenzációról.

A MEGYEI JOGÚ VÁROSOK SZÖVETSÉGE MINDEN TELEPÜLÉSRE KITERJEDŐEN KÉR TELJES KÖRŰ KOMPENZÁCIÓT AZ IPARŰZÉSI ADÓ MEGFELEZÉSÉNEK Pótlására – mondta Nemény András, Szombathely polgármestere. Nemény a Magyar Önkormányzatok Szövetségének sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormánypárti és az ellenzéki vezetésű települések összefogtak a közös érdekeikért. Együtt kérnek teljes kompenzációt a kormánytól. Szombathely vezetője hozzátette, Nyugat Magyarországon Szombathely volt az egyetlen település, amelyik nem kapott támogatást.

A kormányzati elvonások és az iparűzési adó megfelezése megroggyantotta a költségvetésünket – mondta Gémes György Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. Gémesi szerint, amikor a kormány az önkormányzatoktól vesz el pénzt, akkor az emberektől vesz el forrásokat. Gödöllő polgármestere felszólította a kormányt:

ADJÁK VISSZA AZT A PÉNZT, AMIVEL EDDIG GAZDÁLKODTUNK!

Újságirói kérdésre válaszolva Gémesi elmondta, hogy a többi településhez hasonlóan, Gödöllő költségvetése is számos megszorítást tartalmaz. Ugyanakkor áttörésnek nevezte, hogy a Megyei Jogú Városok Szövetsége minden településre kiterjedő, teljes kompenzációt kér a kormánytól.

Hozzátette, hogy a lakosság arányosan legerősebb önkormányzati szövetség, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként ugyanezt fogja képviselni a kormánnyal folytatott tárgyalásokon. Nemény András, Szombathely polgármestere szerint a szociális és a gazdasági krízist az önkormányzatok tudják kezelni. Azt a többletet viszont, amit a kormány kivett a költségvetésből, már nem tudják pótolni – mondta.

Karácsony Gergely a MÖSZ sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a kormánynak érdek, hogy bevonja az uniós helyreállítási alap elköltésébe. A főpolgármester szerint történelmi lehetőség előtt áll Magyarország.

EZ ÉLET, HALÁL Kérdés – mondta. Karácsony Gergely szerint, ha a ez több ezer milliárd forint a magánzsebeket gazdagítja, akkor a Magyarország Európa perifériáján marad. A főpolgármester hozzátette, a települések jövőképével összhangban kellene újra talpra állítani gazdaságot.

Forrás: Index


Megosztom másokkal is:
  • 476

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --