Időjárás, extrém hideg - Fotó: WQKT
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ideért a sarkvidéki hideg: viharos szél, illetve hófúvás miatt sokfelé továbbra is első- és másodfokú riasztások vannak érvényben.

Az ország keleti részén további havazás várható. Az ítéletidő káoszt hozott: rengeteg a baleset történt, károkat okozott az extrém időjárás.

Sajnos ezzel nincs vége, folytatódik a télies időjárás a hétvégén is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre és szombatra is másodfokú figyelmeztetést adott ki Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére az extrém hideg miatt, Heves megyére pedig elsőfokú figyelmeztetés érvényes.

Éjszakánként és napközben is nagyon lehűl a levegő, kemény fagyok várhatóak. Pénteken és szombaton reggel több helyen is -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet, a szélcsendes, vastagabb hóval borított északi völgyekben pedig akár -20 foknál is hidegebb lehet.

Az OMSZ előrejelzése szerint pénteken napközben nyugaton kevesebb felhővel, néhol jelentéktelen hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél többfelé élénk, a Dunántúlon és északkeleten helyenként erős lesz. Északkeleten hófúvás előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és -8 fok között várható.

Szombaton az ország nagy részén többórás napsütés várható. Erősebben felhős körzetek, időszakok főként az északkeleti, keleti tájakon, illetve a Nyugat-Dunántúlon lehetnek. Itt-ott előfordulhat hózápor, nagyobb eséllyel északkeleten. Sokfelé élénk, az Észak-Dunántúlon időnként erős lökések kísérik az északi, északnyugati szelet.

A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 14 és mínusz 8 fok között valószínű, de a derült, szélvédett, havas részeken akár mínusz 20 fokot is mutathatnak a hőmérők. A maximumhőmérséklet mínusz 7 és mínusz 1 fok között alakul.

Vasárnapra virradó éjjel, reggel keleten szórványosan, napközben csak elvétve valószínű kisebb havazás, hózápor. Napközben több órára kisüt a nap, de főként a keleti országrészben erősebben felhős körzetek is lehetnek. Sokfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon időnként megerősödik az északi, északnyugati szél.

A leghidegebb órákban általában mínusz 12 és mínusz 5 fok között alakul a hőmérséklet, de a derült, szélvédett, havas részeken mínusz 16 fok körüli értéket is mérhetnek. A nappali maximum mínusz 5 és plusz 3 fok között várható.

Forrás: Blikk

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: