2018. február 20. Karácsony Gergely interjú. Zugló polgármestere. Fotó: Tóth Gergő
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

  1. U<<++Karácsony Gergely Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra Orbán Viktornak írt újabb levelét, amelyben figyelmezteti a kormányfőt, az országnak az az érdeke, hogy az uniós pénzek ne kevesek gazdagodását, hanem a többség javát szolgálják.

A főpolgármester szerint azzal, hogy az Európai Parlament (EP) kedden jóváhagyta a koronavírus-járvány okozta válságból a kilábalást segítő, úgynevezett Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközt, új helyzet állt elő.

A kormánynak változtatnia kell az uniós források felhasználásával kapcsolatos eddigi gyakorlatán, amely miatt az ország az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szégyenlistájának élére került.

Változást indokol az a tény is, miszerint a magyar költségvetés gazdaságvédelemre szánt forrásainak jelentős részét olyan célokra költötték, amelyeknek sem a gazdaság védelméhez, sem a munkahelyek megőrzéséhez semmi közük nincsen.

A főpolgármester szerint a változtatás a miniszterelnök számára már nem lehetőség, hanem kötelesség.

Az Európai Parlament kedden ugyanis az uniós források felhasználásánál a tagállami kormányokat előzetes konzultációra kötelezte az önkormányzatokkal.

A döntés végrehajtásának felelőssége az öné, miniszterelnök úr.

Karácsony Gergely sajnálattal állapította meg, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz forrásainak felhasználásáról a kormány csak vázlatos, lózungszerű dokumentumokat tárt a nyilvánosság elé, miközben Brüsszelben minden érdemi előzetes konzultáció nélkül kezdett egyeztetéseket.

Bár a Miniszterelnökség államtitkára, Orbán Balázs parlamenti felszólalásában azt állította, hogy 15 ezer szakemberrel egyeztettek, és önkormányzati szövetségeket is felkértek a véleményezésre, ám ezeknek az egyeztetéseknek nyomuk sincs.

Kérem miniszterelnök urat, cáfolja meg, esetleg pontosítsa államtitkárát, vagy hozza nyilvánosságra tételesen, kikkel, mely szervezetekkel, mely önkormányzati szövetségekkel folytattak egyeztetést, mikor tették ezt, milyen előterjesztés alapján, és milyen eredménnyel.

Az ország három legnagyobb önkormányzati szövetsége egyeztetési szándékról sem tud. Karácsony, mint a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének (BÖSZ) elnöke tényként rögzíti, velük nem volt egyeztetés. Mivel hasonlóan nyilatkozott a másik nagy szövetség, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke is, számára kérdés, kivel egyeztettek.

Az elmúlt napokban számos polgármesternél érdeklődtünk, tudnak-e ilyen egyeztetésről, ám erről a megkérdezettek egyike sem hallott.

Szeretné hinni, hogy a kormány nem úgy jár el a helyreállítási támogatás felhasználásakor, mint ahogy a következő hét év uniós költségvetésében szereplő források elosztását tervezi.

Budapest valós igényei, a főváros hosszú távú jövőjét szolgáló fejlesztések helyett, a megválasztott városvezetés megkerülésével nagyobb részt presztízsberuházásokra, lopakodó olimpiára költenék a pénzt.

Forrás: 24.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: