Hadházy Ákos, Független országgyűlési képviselő - Fotó: Hadházy Ákos FB oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Sajnos több nagyon komoly szakember megerősítette azt a nyugtalanító információt, hogy a kínai és az orosz vakcina engedélyezésének felügyeletére felkért „külsős” szakértői bizottságnak nagyon komoly és konkrét aggályai voltak.

Emiatt sürgős tájékoztatást és a bizottság ülésének jegyzőkönyvébe betekintést kértem az OGYEI főigazgatójától.

Ha ezt nem teszi lehetővé, jómagam – szemben a miniszterelnök véleményével – semmiképpen nem javaslom a kínai vagy az orosz vakcina felvételét.

A hozzám eljutott információk szerint a kínai vakcináról egy héttel ezelőttig semmilyen dokumentáció nem érkezett meg, pedig ezt a bizottság hónapok óta kéri.

Az orosz vakcinával pedig a legnagyobb probléma az volt, hogy a hozzánk eljuttatott mintákban sokkal nagyobb volt a vektorként használt adenovírusnak a dózisa, mint amennyi a dokumentációban szerepelt, ráadásul ez a dózis az EU limitet többszörösen meghaladta.

A dokumentációban pedig egymásnak ellentmondó számok szerepelnek pl. a vizsgált alanyok számairól.

A kormány által nem cáfolt sajtóhírek szerint a szakértő bizottság véleménye ellenére hoztak olyan rendeletet, hogy a vakcinák engedélyezéséhez elegendő, ha Szijjártó miniszter (!) igazolja, hogy más országokban már több, mint egymillió embert oltottak velük.

Emiatt a bizottság több tagja lemondott. Ha a fenti állítások igazak, ezt nem csodálom. Amin csodálkozom, hogy miért nem állnak ki a nyilvánosság elé is.

Ismételten hangsúlyozom: a kínai és orosz vakcina is lehet jó vakcina.

De amíg a fenti aggályok nem tisztázódnak, felelős országvezetés esetén nem szabadna elindítani az oltást.

Egy vakcina engedélyezésénél kulcsszó az átláthatóság.

Az nem átláthatóság, ha annyi elég nekünk, hogy néhány diktatúrában vagy féldiktatúrában már beoltottak egymillió embert a szerrel.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: