Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A kormány járványügyi intézkedései ellen tüntetnek a budapesti Hősök terén. Sajnos elmondható, hogy ezzel megbukott az orbáni politika.

Ez egyenes következménye annak, hogy bár a kormány a vírushelyzet miatt bezárásra kényszerítette a vendéglátókat, azonban érdemi segítséget nem nyújtott azoknak, akik minden bevételüket elveszítették a kormány döntésének következtében.

Országonként változó, hogy mennyire támogatják őket a kényszerű zárva tartás kompenzációja gyanánt, de szinte egy teljes szűkös év után már mindenhol vannak, akik a csőd szélén táncolnak. Ezért egyre nagyobb a bázisa az üzletnyitást követelő kezdeményezéseknek.

Magyarországon most a Tömeges Üzletnyitás Facebook-mozgalom és a Le az Adók 75%-ával Párt kezdte követelni a korlátozások lazítását. Vasárnapra és hétfőre két eseményt is meghirdettek:

vasárnap délben a Hősök terén tüntetést tartanak, ami elvileg hétfőn is folytatódik, emellett hétfőn egyfajta polgári engedetlenség keretében kinyithatják a helyeiket a csatlakozó vendéglátósok.

A dolognak ugyanakkor van egy kis szépséghibája: mind gyülekezni, mind engedély nélkül kinyitni jogszabályba ütközik, így aki csatlakozik a fenti kezdeményezésekhez, az büntetésre számíthat. A rendőrség korábban közleményekben jelezte, hogy a Hősök terére hirdetett eseményre ne menjen ki senki,

vasárnap délelőtt a Facebookon 12,3 ezren áll az érdeklődők száma, 3,6 ezren pedig azt jelezték vissza, hogy ott lesznek.

A tüntetés egyik szervezője úgy próbálja elkerülni a szabályszegést, hogy a résztvevőknek címezve azt írta egy Facebook-posztban:

„Úgy fogalmazzuk át az eseményt, hogy véletlenül se minősüljön gyűlésnek, és ti sem, mint résztvevők legyetek ott, ha épp kíváncsiságból arra jártok. Lehet ugyanis, hogy ezt a rendőrök nem tudják, és arra fognak gyanakodni, hogy itt valami gyűlés folyik.”

A hétfői üzletnyitás az engedély nélküli gyülekezésnél is kockázatosabbnak tűnik, péntek éjjel kijött ugyanis egy új rendelet, amellyel szigorítottak a korlátozást megszegők büntetésén: fél évre bezárják az engedély nélkül kinyitó helyeket, az üzemeltetőt eltiltják a vendéglátói tevékenységtől, és 1-5 millió forintos pénzbírságra számíthat.

telex.hu/BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: