Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Závecz Research adatai szerint az elmúlt másfél évben a vidéki városokban szenvedett el veszteségeket a Fidesz – még ha nem is átütő mértékben.

Az előző országgyűlési és az európai parlamenti választásokat követően, ugyanis egyaránt 34 százalék volt a kormánypárt tábora, most viszont 31 százalék.

Mindeközben az együttműködő hat ellenzéki párté 34 százalékra erősödött.

Ebben a települési kategóriában tehát a Fidesz öt-hét százalékos előnyéből három százalékos hátrány lett. A falvakban nem csökkent a kormánypárti tábor, és nem nőtt az ellenzéki sem.

Závecz Tibort, a Závecz Research alapító ügyvezetője a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta, ez nem külön kutatás volt, hanem az elmúlt időszak adatait vetették össze, és azt látták:

a parlamenti és az európai parlamenti választáshoz képest is megfigyelhető, hogy a megyeszékhelyeken nem, a falvakban nem, de a kettő között, a kis- és középvárosokban csökkent a Fidesz népszerűsége, az ellenzék pedig megerősödött.

Azért fontos ez a kategória, mert 2,8 millió választópolgár él ilyen városokban, és eléggé aktívak. Hozzátette: ahol ezek a települések a dominánsak, jelen állás szerint akár 10-15 olyan választókerület is lehet, ahol pár száz szavazaton múlhat a mandátum 2022-ben.

A falvakban a Fidesznek erős bástyái vannak, a megyeszékhelyek, megyei jogú városok közül is több helyen vezet, mint az ellenzék. Utóbbi kategóriában a választókorú népesség egyötöde él, tehát a kisebb településeken többen laknak.

Ez új jelenség az ellenzék számára – emelte ki Závecz Tibor –, mert a kis- és középvárosok nagyon fideszesek voltak. A forrásokat is úgy osztották el, hogy ha egy ilyen városnak adnak pénzt, az kihat a vonzáskörzetére, az egész járásra.

Úgy tűnik, a válság miatt nem elégedettek az emberek, nincs annyi pénz, féltik az egzisztenciájukat. Nem olyan látványos ez a változás, egyszerűen átbillent az elég markáns fideszes vezetés viszonylag halvány ellenzéki előnybe.

Hogy ezt mennyire tudja megtartani az ellenzék, az jó kérdés, mert a kormány már bejelentette, hogy 2022-től nagy pénzeket fordít vidékfejlesztésre. Ez még csak ígéret, de attól függően, hogy a szavazók mennyire hisznek a kormánynak, az ígéret is elég lehet.

A falvakban nagyobb az elérése a kormánypárti sajtónak, jobban hatnak a sikerpropaganda elemei. Ezzel akkor lehet baj a Fidesz szempontjából, ha az emberek élettapasztalatai ellentmondanak annak, amit például a közmédiában hallanak.

De a Fidesz több mint évtizedes múltra visszatekintően erős a falvakban, és ez nem változik meg egykönnyen. A falvakban hozzávetőleg 2,4 millió választópolgár él, és körülbelül a kétharmaduk egyértelműen a Fideszhez sorolható – mondta Závecz Tibor.

Forrás: Klubrádió


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: