Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A gyógyszerészeti hatóság által felkért szakértők az elérhető adatok alapján nem javasolták az orosz vakcina engedélyeztetését, amit végül is mégis engedélyeztek…

Múlt kedden volt egy tanácskozás, amin az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által felkért külsős szakértők vettek részt.

A téma az orosz Szputnyik V vakcina engedélyeztetése volt. A Telex információi szerint is a szakértők nem javasolták a vakcina engedélyét, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. Ezek szerintük tisztázásra szorultak volna.

Annak ellenére, hogy a külsős szakértőknek kifogásaik voltak, másnap az Origón megjelent hírből értesültek arról, hogy a Szputnyik megkapta az engedélyt. Ezután értesülésünk szerint több tag is úgy döntött, hogy nem vesz részt a jövőben a tanács munkájában.

A 444 megkereste az OGYÉI-t, azt írták, hogy a kérdésben megfogalmazott állításokat nem tudják megerősíteni. „Tájékoztatni szeretnénk, hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt, hatóságunk ugyanakkor a szakértői bizottságokban folyó munka részleteit, a szigorú titoktartási előírások következtében nem oszthatja meg a nyilvánossággal”.

Titoktartási nyilatkozat köti a külsős szakértőket is, még a testület tagjainak a neve sem publikus.  Az OGYÉI azt is írta, hogy „a Szputnyik V vakcinát jelenleg az NNK szakértői vizsgálják. Az OGYÉI – az NNK szakvéleményének függvényében – támogatja a Szputnyik V vakcina felhasználását”.

Az orosz vakcinát múlt szerdán, némileg váratlanul engedélyezte az OGYÉI, hiszen Szijjártó Péter is azt mondta, hogy a szakértők még kint vannak üzemlátogatáson Oroszországban, és konzultációkat folytatnak.

Az OGYÉI főigazgatója, Szentiványi Mátyás az engedélyeztetés után azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t.

Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. „Összességé­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” – mondta Szentiványi.

via: HírHugó


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: