Pikó András, Józsefváros polgármestere
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Pikó András józsefvárosi polgármester szerint folyamatosan kapják az áldást kormányzati elvonások képében, de azt senki ne várja, hogy ezt ölbe tett kézzel, némán végigasszisztálják.

Minden nap felhívják a figyelmet, hogy a döntéseik mögött milyen kormányzati kényszerintézkedések voltak és kik az igazi felelősök – hangsúlyozta.

A Klubrádió Reggeli gyors-adásában azt kérdeztük vendégeinktől, milyen évük volt.

Pálinkás Szüts Róbert felhívta egykori műsorvezetőtársát, a Klubrádió volt munkatársát, Pikó Andrást, aki 2019 nyarán, mikor elindult a VIII. kerületi polgármesteri posztért (amelyet végül is nagy csatában elnyert), felhagyott az újságírással.

Ezért először azt a kérdést kapta: egyszerűbb lett volna maradni a rádiónál?

Erre határozott igennel válaszolt.

Műsorvezetőnk úgy fogalmazott, „Józsefvárost az ág is húzza”

– de Pikó András szerint leginkább a kormány és a kerület fideszes képviselője, Kocsis Máté, korábbi polgármester. 1,125 millárd forintot elvettek tőlük, ez a bérlakások felújítására ment volna, és a VIII. kerületnek van a legtöbb bérlakása, a lakásszegénység is a ott legnagyobb.

 

Azóta folyamatosan „kapják az áldást”, év végére addig jutottak, hogy a működési költségvetésben 2 milliárdos lyukat kellene betömni valahogy.

Részletezte, ebben van például az óvodai, bölcsődei dolgozók fizetése, az intézmények működésének fedezete vagy a takarítás.

Ezt már nem lehet azzal megoldani, hogy mindenünnen lecsippentenek valamennyit, hanem be kell zárni vagy kell függeszteni intézményeket, „az a frankó kis dilemma van, hogy a galéria maradjon, vagy a piac”.

De mindent megtesznek, ahogy eddig, hogy a helyzetet ügyesen, okosan kezeljék. A civil ötletesség beépült a hivatal munkájába.

Szerinte ez háború, amelyben a Fidesz ütött egy nagyot.

Orbán Viktor logikája szerint minden 2022-ről szól, de azt senki ne várja, hogy ezt ölbe tett kézzel, némán végigasszisztálják – hangsúlyozta.

Amennyit mondogatta a Fidesz a rezsicsökkentést, annyiszor hívják a figyelmet arra, hogy az önkormányzat döntései mögött milyen kormányzati kényszerintézkedések vannak, tehát hogy kik az igazi felelősök.

Sőt, a polgármester akár attól se riadna vissza, hogy a személyes felelősséget próbálják megállapítani.

Ahogy őt elérik a kerületi lakók, úgy nem árt, ha a fideszes képviselőket és döntéshozókat is meg tudják találni – fogalmazott.

A polgármesteri cipőből kibújva azt mondta: neki a túlélésről szólt az idei éve, mivel novemberben három hétig volt a Szent László kórházban koronavírussal. Ebben a három hétben a gondolkodása is alaposan átalakult.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: