Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jogellenesnek ítélte meg az Európai Bíróság a Magyarországon keresztül az EU-ba érkezett menekültek tranzitzónákban történő őrizet alatt tartását.

Magyarország ezzel megsértette a nemzetközi védelem iránti kérelmüket és kiutasításához kapcsolódó uniós jogszabályokat – mondta ki a bíróság.

Csütörtök reggel kihirdetett ítéletében helybenhagyta a luxembourgi testület, a júniusban közzétett főtanácsnoki véleményét:

az Európai Bíróság döntése szerint a magyar kormány uniós kötelezettségszegés követett el, amikor az igazságos menekültügyi eljáráshoz való tényleges hozzáférés biztosítására irányuló kötelezettségének nem tett eleget – számolt be a HVG.

Ugyancsak az Európai Unió szabályaival ellentétesen cselekedett a magyar kormány a menedékkérőknek a tranzitzónákban történő jogellenes őrizetben tartásával és a harmadik országok Magyarországon jogellenesen tartózkodó állampolgárainak jogellenes kiutasításához kapcsolódó eljárási garanciák megsértésével.

Minderre azután került sor, hogy Magyarország – a migrációs válságra válaszul – 2015-ben módosította a menedékjogra és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kiutasítására vonatkozó szabályozását, melyekről a bíróság kimondta:

azzal, hogy a magyar kormány kötelezővé tette a tranzitzónába lépést, majd drasztikusan korlátozta a naponta megvizsgált kérelmek számát, megakadályozta, hogy a menedékkérelmezők megfelelően benyújtsák kérelmüket.

atv.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Mindent feltesznek egy lapra Orbán ellen – Egy hetes tüntetéssorozat indul

A Tanítanék Mozgalom az Egységes Diákfronttal tüntetést szervez a bosszútörvény elfogadásának megakadályozása érdekében, közölték közleményben. A 24.hu szerint a Tanítanék Mozgalom a Kossuth téren tervez...

Ilyen katasztrófális állapotban van az egészségügy – tízezrek olvasták a kétségbeesett gyermeksebész üzenetét

163 gyermeket volt kénytelen egyetlen nap alatt ellátni a budapesti Szent János kórház gyermeksebészete. A budapesti Szent János Kórház gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeleti szolgáltatásai Észak-...

Fontos változás az autósoknak: Megváltozik jövőre a gépjárműadó is

A gépjárműadót jelenleg két egyenlő részletben kell befizetni, március 15-ig és szeptember 15-ig. Azonban a 2024-es év jelentős változásokat hoz ezen szabályozásban. A magyar kormány...