Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A főpolgármester Facebook-oldalán jelentette be, hogy a főváros 5000 darab antigén tesztet a budapesti polgárok ingyenes önkéntes koronavírus-szűrésére ajánl fel, előzetes regisztráció után négy helyszínen december 19-e és 23-a között biztosítják az antigén tesztet, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők.

Karácsony Gergely közölte, hogy négy budapesti helyszínen, a belvárosi Városháza parkban, a Széna téren, a Keleti pályaudvarnál és az Etele téri metrókijáratnál szervezik a szűrést.

“Tudjuk, hogy ez a mennyiség megközelítőleg sem elég egy általános teszteléshez. Ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy az első 5000 budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb budapesti jelentkező még az ünnepek előtt, a mintavételt követő 30 percen belül megtudja, hogy aktív fertőzött-e.

Fontos tudni, hogy a negatív teszteredmèny önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük” – írja a főpolgármester.

Hozzáteszi: Szlovákia példája is mutatja, hogy az általános tesztelés érdemben segít megakadályozni az új fertőzések kialakulását.

“Budapestnek általános, mindenkire kiterjedő tesztelésre sajnos sem kapacitása, sem forrásai nincsenek. Magyarország kormánya azonban megtehetné. A járvány kezdete óta a kormány szinte minden előremutató, a járvány terjedését megállítani hivatott lépésében Budapestet követte. Bízom benne, hogy ez most sem lesz másként” – fogalmaz.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: