Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Varga a BBC-nek: Visszautasítom, hogy a magyar kormány elfogadja az Európai Unió pénzét, a demokratikus normáit azonban nem.

Az ATV előtt még belefért egy újabb BBC interjú, ezúttal természetesen az uniós költségvetés kapcsán elért lengyel-magyar sikerről. Kérem senki ne lepődjön meg, hogy az 5 és fél perces interjúból másfél percet egy ténybeli tévedésektől és vádaktól hemzsegő felvezető tett ki.” – olvasható Varga Judit Facebook-oldalán.

A rendelkezésre álló szűkös időkeret ellenére elmondtam, hogy:

• Mindenekelőtt a józan ész győzelme a csütörtöki megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről, a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról, illetve a közösségi források kifizetéséhez fűzött jogállamisági feltételrendszerről.

• Sikerként értékelhetjük, hogy Európa, ideológiai viták helyett, végre a világjárványra és annak negatív gazdasági hatásaira fókuszál, és ennek megfelelően példa nélküli pénzügyi csomagot hagytak jóvá a tagországok vezetői.

• Egyértelművé vált a megállapodással, hogy az Unió alapszerződéseit nem lehet megkerülni, illetve nem lehet a költségvetésen keresztül politikai zsarolást alkalmazni egyes tagállamok ellen annak érdekében, hogy azok megváltoztassák álláspontjukat bizonyos fontos kérdésekben.

• Visszautasítottam azokat a vádakat, amelyek szerint a magyar kormány elfogadja az Európai Unió pénzét, a demokratikus normáit azonban nem.
• Megismételtem, hogy az Uniónak már eddig is számos eszköze volt a pénzügyi érdekei megvédésére, így nem lett volna hozzáadott értéke egy, a tervezetthez hasonlóan rendkívül tágan meghatározott, nem megfelelően definiált jogállamisági mechanizmusnak.

• A magyar kormány garanciákat kért a tisztességes eljárás, a jogbiztonság biztosítására, amelyeket meg is kapott csütörtökön.

Forrás: atv.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: