Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orosz Anna a Momentum politikusa is bírálja azt a lakossági megszorítócsomagot, amit Orbán jövőre tervez bevezetni. Az MSZP után a Momentum is tiltakozik a brutális megszorítás ellen.

“A kormány továbbra sem tett le arról, hogy január 1-től 40%-os büntetőadót vessen ki azokra a katás vállalkozókra, akiknek az egy helyről származó éves bevétele meghaladja a 3 millió forintot.

Papíron persze a megbízónak kell ezt a plusz adót befizetnie, de az egy illúzió, hogy a az adótöbblet ne lenne majd egyből az egyéni vállalkozókra áthárítva.

Ezzel olyankor szorongatják meg a katásokat, amikor sokan egyébként is a túlélésért küzdenek.

A Momentum szerint büntetőadó helyett igazságos szabályokra, sávos adózásra és a valóban szabálytalanul működő vállalkozások szigorúbb ellenőrzésére lenne szükség:

Sávos katázás bevezetése: a mostani 50 ezer/hó általányadó 5 millió forintos bevételig, 75 ezer/hó 8,5 millió forintos bevételig, afelett pedig 100 ezer/hó.

Ebben az esetben év elején minden katás 50 ezer Ft/hóról indul, és ahogy átlépi a sávhatárt, vagy magától emeli meg a befizetést, vagy év végén egy összegben fizeti be a korrigált adó összegét.

Gyakoribb és szigorúbb ellenőrzések:

teljesülnek-e a katás jogosultsági feltételek, vagy a vállalatok kihasználják a munkavállalóik kiszolgáltatott helyzetét, és különböző biztosításokat (nyugdíjjogosultság, fizetett szabadság, táppénz) nélkülöző bújtatott foglalkoztatásba kényszerítik őket a katával.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: