Orbán Viktor, 2020. 06. 12. - Fotó: O.V. közösségi oldala
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ma minden jobboldali teleharsogta a sajtót, hogy győzelem született, így a magyar kormány nem tartja fent tovább a vétót az uniós költségvetéssel szemben.

Aki tud a sorok között olvasni és össze tudja kötni a nagy kirakó pontjait pontosan sejtheti, hogy alig egy héttel a Szájer-ügy után nem biztos hogy Európa behódolt a mi keresztényi erkölcseinknek.

Valójában ne tévedjünk, arról van szó, hogy szabad elvonulást hagytak a magyar miniszterelnöknek. Ugyanis még Európában európai értékek vannak. Nemes egyszerűséggel a földön fekvőbe nem rúgtak még egyet.

A megállapodás ami született is pusztán annyi, vagyis Orbán éppen annyit kapott, hogy a propagandában még kimondhassa, hogy győzött.

Brüsszel tehát nem alázta meg Orbánt, adtak neki egy csontot, de ez igen messze van a győzelemtől.

Lássuk a tényeket:

A magyar kormány azt mondta, addig nem tudja támogatni a költségvetést ameddig Európa azt jogállami normákhoz köti, valamint egy adott ország addig nem kap pénzt, ameddig nem tudja garantálni azt, hogy az EU-s támogatásokat nem lopják el.

Dobrev Klára pontokba szedte, hogy miért harcolt, majd végül mit ért el Orbán Viktor. Így már nem lesz olyan könnyű győzelemként eladni azt, ami történt:

1) Orbán meg akarta akadályozni a jogállamisági mechanizmus létrejöttét – a jogállami mechanizmus márpedig létrejön.

2) Orbán próbálta ellehetetleníteni az Európai Parlament feltételeit – a feltételek maradéktalanul megmaradtak.

3) A miniszterelnök azt mondta, hogy ő csak jogi garanciákban hisz, mert – úgymond – “nem most jött le a falvédőről” – ehhez képest nem kapott jogi garanciát semmire, az általa kért tanácsi értelmező nyilatkozat nem jogszabály, hanem egy darab papír, egy deklaráció, minden jogi hatály nélkül. Az EU Tanácsa ugyanis önállóan nem alkothat szabályokat.

4) Orbán “megkapta”, hogy az Európai Bírósághoz fordulhat. Csakhogy Orbán az Európai Bírósághoz enélkül is fordulhatott volna. Egy jogállamban minden döntés bíróság előtt megtámadható, márpedig az EU jogállami alapon működik. Ez mindig így volt, ezután is így lesz. Most annyi történik, hogy egyfajta szépségtapaszként Orbán megkapja azt, ami magától érthető.

Ám ne feledjük azt se, hogy a magyar kormány az összes ilyen jelentős perét elvesztette az Európai Bíróságon. Ezt is el fogja bukni. És a helyükben nem bíznék abban, hogy a bíróság majd csak a távoli jövőben fog dönteni. Az ilyen ügyekben átlagosan 10 hónap alatt megszületik a jogerős ítélet.

5) A “megállapodás” legfontosabb eredménye: a jogállam kötelező és csak annak jár uniós támogatás, aki betartja a jogállamiság normáit. Orbán ezt is elbukta és az maradt, ami volt: az EU örök vesztese.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: