Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc - Fotó: FB
Megosztom másokkal is:
  • 493

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amivel a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank fúzióját, hogy létrejöhessen a magyar szuperbank, a Magyar Bankholding Zrt.

A csoportot az állam és kormányközeli szereplők rakják össze: Mészáros Lőrincnek 48 százaléknyi tulajdonrésze van az MKB-ban. Egyharmadát pedig egy szolnoki magánszemély tulajdonában lévő magántőkealap vette meg Mészáros üzlettársától, Szíjj Lászlótól.

A Takarékot az a Vida József irányítja, aki egyben a TV2 tulajdonosa is. A Budapest Bank kizárólagos állami tulajdonosa a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. A fúziót versenyjogi akadályok sem zavarhatják meg – írja a 444.

Ugyanis ha a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősíti bizonyos vállalkozások összefonódását, akkor azt nem kell bejelenteniük a Gazdasági Versenyhivatalnak, ami így hatáskör hiányában meg sem vizsgálhatja azt.

A rendelet szövege szerint „a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében” kapják meg ezt a lehetőséget – írja a portál.

Ugyanez történt a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, a KESMA esetében is.


Megosztom másokkal is:
  • 493

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --
 

Mondja el véleményét a hírről, odalent a komment szekcióban

-- hirdetés --