ÁSZ - Fotó: napi.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem zárható ki az Állami Számvevőszék szerint, hogy a Váradi András Alapítvány – a törvényben előírtakat megsértve – tiltott módon fogadott el támogatást, valamint a költségvetési támogatást nem megengedett célra használta fel.

A politikai kultúra fejlesztése érdekében, valamint tudományos, ismeretterjesztő, kutatási, oktatási tevékenység folytatása céljából a pártok költségvetési támogatásra jogosult alapítványt hozhatnak létre, amelyek gazdálkodását az Állami Számvevőszék törvényi előírás szerint kétévente ellenőrzi.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja 2014. május 27-én alapította az Együtt Magyarországért Alapítványt, amely 2015-ben vette fel a Váradi András Alapítvány nevet. A pártalapítvány, amelynek működését most vizsgálta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) – a költségvetésből 2017-ben 41,3 millió, 2018-ban pedig 20,7 millió forint támogatásban részesült.

A szervezet közleménye szerint az ellenőrzés célja annak megállapítása volt, hogy a pártalapítvány törvényesen gazdálkodott-e, az éves számviteli beszámolók és a tevékenységéről szóló éves jelentések megfeleltek-e a jogszabályi előírásoknak, betartották-e a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket és belső előírásokat a könyvvezetés és gazdálkodás során.

A vizsgálat során az ÁSZ több problémát is talált.
A társaságnál a kuratóriumi elnök kuratóriumi tagsága és képviseleti jogosultsága 2019. július 9-én megszűnt, a kuratórium tagjainak megbízása pedig ugyanazon a napon lejárt. Új kuratórium és kuratóriumi elnököt azonban nem jelöltek ki, így „a pártalapítványnál a törvényes működés feltételei nem biztosítottak”. Az ÁSZ szerint a pártalapítvány nem biztosította az ellenőrzés végrehajtásának a feltételeit.

Az alapítvány továbbá nem igazolta, hogy a gazdálkodására vonatkozó belső szabályozása megfelelt a törvény előírásainak, illetve, hogy a könyvviteli nyilvántartásának adatai alátámasztják a 2017. és 2018. évi tevékenységéről szóló éves jelentéseinek, valamint az azok részét képező számviteli beszámolóinak adatait.

Ezáltal nem zárható ki, hogy a közzétett éves jelentések a jogszabályi előírások ellenére nem valós adatokat tartalmaznak, nem mutatnak megbízható és valós összképet a pártalapítvány bevételeiről és kiadásairól, továbbá törvényellenesen nincsenek valós számlák és pénzügyi teljesítések a közzétett éves jelentések adatai mögött”
– állapította meg az ÁSZ.

A pártalapítvány azt sem igazolta, hogy az ellenőrzött időszakban a költségvetési támogatást kizárólag a törvényben meghatározott célokkal összhangban használta fel, és a támogatásokat, adományokat a törvényi előírás szerint, szabályszerűen fogadta el. Ezáltal az ÁSZ szerint nem zárható ki, hogy a szervezet – a törvényben előírtakat megsértve – tiltott módon fogadott el támogatást, valamint a költségvetési támogatást nem megengedett célra használta fel.

A pártalapítvány nem igazolta továbbá, hogy a 2015-2016. évi gazdálkodása törvényességének ellenőrzéséről szóló, 2018. július 30-án nyilvánosságra hozott számvevőszéki jelentésben megfogalmazott javaslatok alapján készített, öt pontból álló intézkedési tervében vállalt feladatokat végrehajtotta – írták a közleményben.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: