MTI Fotó: Kovács Attila
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az ATV szemlézte a mai kormányinfót, ahol kiderült, hogy Orbán biztosan nem fogja elsők között beoltatni magát.

Orbán Viktor az influenza elleni védőoltással elsőként oltatta be magát, megkérdeztetük, hogy koronavírus elleni oltásnál is az első lesz-e Orbán Viktor.

Gulyás ennek kapcsán megjegyezte, hogy az operatív törzs által létrehozott oltási tervben elsők között a védekezésben részt vevők (orvosok, ápolók) szerepelnek, így a miniszterelnök első körben biztos nem fogja beoltatni magát.

Arra a kérdésünkre, hogy lesz-e központi kormányzati kampány, ami arra buzdít, hogy minél többen oltassák be magukat, Gulyás úgy reagált, hogy központi kormányzati kampánynak kell lennie, hiszen azt feltételezik, minél többen oltatják be magukat, annál hamarabb lesz vége a járványnak.

Az oltási hajlandóság kapcsán az adatok 30-60 százalék közötti arányt mutatnak, 60-70 százalék kellene a védettség megszerzése.

Megkérdeztük, hogy több vakcina közül is választhat-e az, aki szeretné beoltatni magát? Ha van több vakcina, akkor igen, de ennek feltétele, hogy legyen több- mondta Gulyás.

Ebben az esetben a magyar állam szempontjából mindegy, ki mivel akarja magát oltatni, a cél az, hogy az emberek oltassák be magukat. Kovács Zoltán kijelentette, hogy csak olyan vakcina kerülhet itthon használatra, ami bírja a hazai hatóságok és szakemberek támogatását.

Több kérdés is vonatkozott arra, hogy az orosz, vagy a kínai vakcinát lehet-e majd itthon használni az európai vakcina engedély előtt (EMA).

Gulyás tisztázta, hogy van arra európai jogszabály, hogy egy tagállami gyógyszerhatóság ideiglenes jelleggel kiadhassa az engedélyt EU-n kívüli készítmény felhasználására a saját hazájában, így tehát ha a magyar szakemberek majd úgy látják, hogy akár az orosz, akár a kínai, akár más vakcina biztonságosan beadható a magyar embereknek, akkor engedélyezni fogja, függetlenül attól, hogy az EMA felől az európai vakcina engedélyezések hogyan állnak.

A pedagógusok, majd a köztisztviselők között folytatódó tesztelési program sikerét (az elvégzett tesztek számát) visszafogja, hogy sokan nem teszteltetik magukat, mert ha pozitív lenne az eredményük, akkor csak 60% táppénzt kapnának  – hangzott az újságírói kérdés.

Erre Gulyás azt mondta, hogy ezen felül jár a 40% kiegészítő bér, ha a kormányhivatalok megállapítják vélelmezés alapján, hogy munkahelyi tevékenységgel összefüggő megbetegedésről van szó. Utasították a hivatalokat, hogy gyorsítsák fel ezek vizsgálatát és elbírálását.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: