Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Gyurcsány Ferenc DK elnök 14 pontban összefoglalta, hogy hol tart most az ellenzék és milyen lesz az út…

Gyurcsány Ferenc DK elnök 14 pontban összefoglalta, hogy hol tart most az ellenzék és milyen lesz az út szerintük, amin a következőkben együtt fognak végigmenni.

Azzal kezdett, hogy az ellenzék világképe egységes, demokráciát, jogállamot, európai Magyarországot akarnak. Gyurcsány szerint “az orbáni önkény” egyszínű, “bakancsegység trappol azon a térfélen.” Az ellenzéki pártok viszont szakpolitikai kérdésekben sokszínűek, így vitáznak egymással, de koalíciós kormányban gondolkodnak.

Ha jól csináljuk, akkor így, együtt egy élhető Magyarországot teremtünk! Közös Magyarországot a Jobbik állandó figyelmeztetésével, hogy történelmi, nemzeti magyarságunk őrizni és védeni való érték, mindannyiunk ezerszer felemelő élmény.

Gyurcsány szerint időben van még az ellenzék, előválasztással jövőre kiválasztják a közös egyéni képviselőket és a közös miniszterelnök-jelöltet, pár héten belül döntenek a közös listás indulásról. Itt sok választásuk nincs: a körvonalazódó választásitörvény-módosítás szerint 71 egyéni jelöltet kell állítani az országos listához, azt pedig nem tudják máshogy kivitelezni, mint egy listával.

Gyurcsány azt ígéri, az előválasztáson győzteseket fogják támogatni, bárki nyeri.

A DK elnöke arról is írt, “Magyarország visszatér Európába”, igazságot fognak szolgáltatni illetve békén hagyják majd az embereket, ha megnyerik a választást.

“Tudom, hogy a napi események sodrában sokszor nem látszik mindaz a munka, ami az ellenzéki térfélen zajlik.

Az alábbi írás egy rövid kivonata annak, hogy mi a Demokratikus Koalícióban hogyan látjuk azt az utat, amin a következőkben együtt fogunk végigmenni. Ennek végén persze közös ajánlatunk lesz Magyarországnak, de talán jobban megértjük a folyamatot, ha dióhéjban leírom, hogy szerintem most hol tartunk.

1. Az ellenzék világképe egységes. Demokráciát, jogállamot, európai Magyarországot akarunk! Ez a közös világkép az ellenzéki együttműködés eszmei, politikai alapja.

2. Az orbáni önkény – természeténél fogva – egyszínű. Bakancsegység trappol azon a térfélen. Ugyanakkor az ellenzék szakpolitikai kérdésekben annyira sokszínű, mint a demokratikus Magyarország. Igen, mi fogunk egymással vitatkozni! Fogunk a választókkal beszélgetni arról, hogy mi a legjobbnak tűnő adó-, vagy nyugdíjrendszer, vagy éppen hogy mi a legkedvezőbb földtámogatás. Majd a választók eldöntik, hogy nyílt, demokratikus vitákat akarnak közös sorsunkról, vagy diktátumokat.

3. Az ellenzék demokratikus koalíciót ajánl Magyarországnak, és koalíciós kormányzati közösségét az azonos világképű demokratikus pártoknak. Amelyek persze egy sor részletkérdésben hosszan fognak egyeztetni. De mi azt gondoljuk, hogy ideje közösen, a választókkal együtt kormányozni hazánkat

4. Ha jól csináljuk, akkor így, együtt egy élhető Magyarországot teremtünk! Közös Magyarországot a Jobbik állandó figyelmeztetésével, hogy történelmi, nemzeti magyarságunk őrizni és védeni való érték, mindannyiunk ezerszer felemelő élménye. Közös Magyarországot és egy jobb hazát a Momentum új generációs európai liberalizmusával, az LMP és a Párbeszéd zöldpolitikai elkötelezettségével, az MSZP szociális demokráciát építő céljaival. Mi a Demokratikus Koalícióban lassan egy évtizede azért dolgozunk, hogy ezek a demokratikus áramlatok egymásra találjanak. Hiszem, hogy most sikerülhet!

5. A demokratikus ellenzék pártjai közös győzelemre és közös kormányzásra készülnek! Időben vagyunk. Előválasztás útján jövőre közös egyéni képviselőket és közös miniszterelnök-jelöltet választunk, pár héten belül pedig döntünk a közös listás indulásról, majd közös programot adunk hazánknak. Az előválasztás belső verseny. Mint minden kampány, sokszor tele lesz érzelemmel, kisebb-nagyobb belső konfliktussal. Teremtő viták és konfliktusok lesznek ezek, és amíg mi tisztességesek maradunk, nem kell félni tőlük. És miért ne maradnánk? Csak azok fogják tudni tisztességesen vezetni Magyarországot, akik egymás között is tisztességesen vetélkednek

6. Bárki is fog győzni bármelyik választókerületben, bárki is lesz a közös miniszterelnök-jelölt, mi valamennyien őt, és őket fogjuk támogatni! Közös az ország, közös a sorsunk.

7. Magyarország visszatér Európába! Nem feltartott kézzel, nem bocsánatkérően, hiszen Orbán szégyene nem a nemzet szégyene! De nem fogunk kétséget hagyni afelől, hogy mi a többi európai nemzettel közösen akarjuk alakítani földrészünk, és benne hazánk jövőjét. Hol vitatkozni és küzdeni fogunk, hol meg kompromisszumot kötünk. Ahogy az szerintünk helyes, és természetes.
8. Igazságot fogunk szolgáltatni! A bűnösöknek és az áldozatoknak egyaránt. Nem lesz verbális vagy fizikai pogrom, igazságszolgáltatás lesz! Tűpontosan, érzelem nélkül. A jog és az erkölcs győzni fog a bűn felett!

9. Ha kell, drámai erőfeszítéssel is akár, de megtartjuk az ország stabilitását, nyugalmát, és nem fogunk engedni a vereséget szenvedők zsarolásának! A demokratikus intézmények és a demokratikus sokaság erejét használva fogunk rendet tartani. Erős kormányt, szilárd és demokratikus berendezkedésű hatalmat építünk. És vigyázni fogunk rá! Mert nincs se demokrácia, se rend az azokat őrző demokraták mindennapi erőfeszítése nélkül. A jog és a demokratikus intézmények teljes erejével fogjuk őrizni az új Köztársaságot

10. Kezet és segítséget nyújtunk az elfeledetteknek. Szabadságot, kiszámíthatóságot biztosítunk a vállalkozásoknak. Az iskolát visszaadjuk a gyerekeknek, a szülőknek, a tanároknak, a településeknek. Az egyéni- és a közfelelősség okos egyensúlyára épülő modern egészségügyet építünk. Vigyázni fogunk egymásra! A föld azé lesz, aki megműveli.

Megőrizzük, és ahol kell, helyreállítjuk természeti környezetünk egészségét. A nemzetek és nemzetközi intézmények sokaságával közösen, aktívan teszünk a klímaváltozás ellen. Lesz végre szabad sajtónk, nem lesz bocsánatos bűn a közlopás! Véget vetünk ennek a bornírt, férfivilágra épülő macho közkultúrának. Egy szó mint száz: visszahozzuk a normalitást közös ügyeink intézésébe.

11. Közös hazát teremtünk! Együtt szeretnénk tartani minden embert. Ez nem csak a közös nyelv, a közös örökség, vagy a nemzettudat kérdése. Persze az is…” – írja Gyurcsány, a teljes 14 pont a lenti linken olvasható.

 

Forrás: Gyurcsány Ferenc közösségi oldala

 

 

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: