Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

6212-vel emelkedett a koronavírusos fertőzöttek száma egy nap alatt, és elhunyt 189 beteg. Az áldozatok száma ezzel 5513 főre emelkedett. 7812 covidos beteget ápolnak kórházban, közülük 639-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília azt mondta: az egészségügyi rendszer működik. A híradónk által megkérdezett egészségügyi szakértő szerint viszont megkezdődött az egészségügyi ellátó rendszer összeomlása. Az itthoni helyzetet a tavaszi hullám gócpontjához, Bergamóhoz hasonlította.

A miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában – amikor arról kérdezték miképp alakulnak majd a korlátozások december 11-e után – azt mondta: „professzoraink, tudósaink és orvosaink mereven elleneznek minden fajta nagyobb lélegzetű enyhítést”.

Orbán Viktor azt ígérte hétfő reggel hat órakor esedékes operatív törzs ülésén születnek majd meg a december 11-utáni (ide érte a karácsonyt és a januárt) érintő döntések. Abból, amit Gulyás Gergely csütörtökön mondott az is elképzelhető, hogy az ünnepekre speciális szabályokat hoznak.

A miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: „Szerintem, ha a szigor mellett esetleg december 11- ét követően is kitartana a kormány – mondom ezt feltételes módban -, karácsonyra és szilveszterre akkor is ettől eltérő, megengedőbb külön szabályokat kell megállapítani, hogy a családok találkozhassanak, együtt lehessenek az ünnepekkor”.

Közben viszont napról-napra újabb negatív koronavírus rekordok dőlnek meg itthon. 100 ezer főre vetítve a koronavírus-áldozatok száma az elmúlt két hétben 19 fő volt. Ez a németeknél például csak 5.

Kunetz Zsombor szerint az egészségügy összeomlott.

Az egészségügyi szakértő híradónknak azt mondta, ezt az áldozatok drasztikus számának növekedéséből lehet tudni. Kunetz szerint a legrosszabb esethetőség felé, egy „közép-afrikai sámánszintű” ellátás felé tart a magyar egészségügyi. Úgy véli, az ideális egy német rendszerű ellátás lenne, de mint mondta: erre még nem állunk készen.

Az egészségügyi szakértő a tavaszi hullám gócpontjához, Bergamohoz hasonlította az itthoni helyzetet. Az elmúlt héten, Magyarországon jóval magasabb volt a halálozási arány, mint az olaszoknál, ahol karácsonyra korlátozzák a települések közötti mozgást. Itt pedig az látszik, hogy Olaszországban a halálozási arány április 2-án volt a legmagasabb, nálunk a december 3-i adat már meghaladta ezt a számot.

Az Orvosi Kamara alelnöke a Heti Válasz Online-nak is azt mondta korábban, hogy a helyzet Bergamonak megfelelő, azzal a különbséggel, hogy ott kórházi ágyból, itthon szakemberekből van hiány.

Leszögezte: az egészügyi ellátórendszer összeomlása nem azt jelenti, hogy bezárnak a kórházak, sokkal inkább az ellátási minőség romlik, ami miatt nő a halálesetek száma.

Szerinte ezt az olasz adatok mutatják a legjobban, ahol mikor összedőlt az ellátórendszer, 10 százalék fölé ugrottak a halálozási adatok, aztán mikor enyhült a nyomás az ellátórendszeren, visszacsökkent 3-4 százalékra – idézte fel Álmos Péter.

Az országos tiszti főorvos viszont nem lát problémát a magyar egészségügyi rendszer működésében. Müller Cecília szerint a tervezett beavatkozásokat is azért halasztották el, hogy mindenki megkapja a megfelelő ellátást. Hozzátette: lélegeztetőgépek, gyógyszerek és szakemberek is vannak.

 

Forrás: atv.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: