Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Önök végiggondolták, hogy mibe kerül nekünk ez a 2,5 milliárdos, sumákban összehozott kötvénykibocsátás, vagy ha jobban érthető: 2,5 milliárd euró hitelfelvétel?

Szakember segítségét kellett kérnem, de így kiderült, hogy Orbán lazán kirabolta az országot. (Tudom, nem most kezdte.)

Nézzük az alapvariációt, mi történt volna, ha nem hepciáskodik, vétózik, hanem megállapodik az Unióval, ahogy a többi 25 ország tette?

Akkor kaptunk volna tíz milliárd eurót 0,2 %-ért, azaz évente 20 millió eurót, azaz 7,2 milliárd forintot kellene visszafizetni. És persze 8 milliárd euró vissza nem térítendőt, azaz INGYEN. Igaz, az Unió ellenőrizné a felhasználást.

Ez 30 év alatt összesen 216 milliárd forint kötelezettség.

Ezzel szemben a kötvénykibocsátást választotta.

Ebben az esetben, ha a piacról vesszük fel ugyanezt az összeget, akkor ez annyit jelent, hogy évi 0,2 helyett 1,6 % kamatot fizetünk. Azaz a 18 milliárd euróra évente 1,5 százalékkal nagyobb költséget fizetünk, mint az uniós hitel esetében.

Tehát évente 270 millió euró lesz a kamat, azaz a 30. év végén összesen 8,1 milliárd euró. De, – hogy még szebb legyen a történet – ráadásul 8 milliárd eurót is vissza kell fizetni. Az uniós hitelnél ezt nem kell.

Ebben az esetben 30 év alatt 5 796 000 000 000 forint a kötelezettségünk.

Kedves Fideszesek! Kérem gondoljátok át! Megér nekünk, a gyerekeinknek és az unokáinknak ez az ember 5 580 000 000 000 forintot?


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: