Budapest, 2014. október 13. Szabó Tímea független képviselő, az Együtt-PM tagja felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2014. október 13-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szabó Tímea a Párbeszéd társelnöke már lépett is az ügyben.

A Párbeszéd politikusa, az óbudai országgyűlési választókerület képviselője benyújtotta a Pest megyei választókerületek átalakítási javaslatát, ami a kormány kötelessége lett volna. Majd kiderül, mire megy ezzel.

Amikor Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) volt elnöke augusztusban bejelentette nyugdíjba vonulását, egyebek közt arra figyelmeztetett: Pest megyében meg kell változtatni a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztását úgy, hogy ezek lakosságszáma megfeleljen a törvénynek.

A 2011-es választási törvény szerint ugyanis az egyes kerületekben a választásra jogosultak számának megközelítően azonosnak kell lennie.

Ha az országos átlagtól (ez most kereken 75 000 fő) 20%-nál nagyobb az eltérés (vagyis 90 000-nél több választópolgár jut egy kerületre), az Országgyűlés köteles megváltoztatni a beosztást. És mivel ezt a választás előtti évben, azaz jövőre ugyane törvény szerint már nem teheti, még idén kellene dönteni.

Szabó Tímea közösségi oldalán jelezte:

Egyetlen jogszabályi kötelezettsége lett volna a kormánynak a választási törvénnyel kapcsolatban: hozzon létre Pest megyében plusz egy egyéni választókörzetet.

De ezt Orbán Viktor nyilván nem akarja, hiszen az önkormányzati választás óta egyértelmű: Budapestet és Pest megyét is gyakorlatilag megnyerte és 2022-ben is meg fogja nyerni az ellenzék.

Orbán nyilván nem akarja, hogy az ellenzéknek plusz egy mandátuma legyen. Ehelyett olyan módosító javaslatot nyújtottak be a választási törvényhez, amellyel nyíltan lehet csalni a határon túli szavazatokkal.

Tudjuk, hogy trükközni fognak a választókerületekkel is, a pártfinanszírozással is és sok minden mással is, mert Orbán retteg. Retteg, hogy elveszíti a következő választást.

Üzenjük neki, hogy retteghet is: 2022-ben le fogjuk váltani a kormányt, és közösen egy tiszta és élhető országot építünk!

Addig is, nézzük meg, mit kezdenek, az egyetlen tisztességes választási törvényhez benyújtott javaslattal.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: