COVID-19 - Fotó: dunstreda.sk
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az aktív fertőzöttek számának harmadával egyezik meg a karanténban lévők száma. Legalább 80 ezer fertőzött karanténját még el sem rendelték.

A második hullámban elvileg továbbra is zajlik kontaktkutatás, aminek az lenne a lényege, hogy hatósági karanténba kerüljenek azok, akik igazolt fertőzöttel kerültek kapcsolatba. A feladatot, akárcsak a karanténban lévők ellenőrzését a rendőrségre bízták.

Már szeptember elején is érkeztek arról jelzések, hogy a kontaktkutatás akadozik, pedig akkor még a mostani fertőzöttek számának töredékéről volt csak szó. Mostanra viszont már a látszata sem maradt meg annak, hogy jól működne a lehetséges kontaktok kiszűrése.

Ugyanis ha rendben működne a kontaktkutatás, akkor a hatósági karanténban lévők száma jóval magasabb lenne az aktív fertőzöttek számánál, hiszen a fertőzöttek nagy része karanténban van, egy kisebb részük kórházban, a fertőzöttek kontaktjainak pedig karanténban kellene várniuk a teszteredményüket.

Ehhez képest mit látunk? A hétfői állás szerint 130 722 aktív fertőzött van, közülük 7461-en vannak kórházban. Azaz csak a fertőzöttek közül 123 261 embernek kellene karanténban lennie otthon. Ehhez képest a koronavirus.gov.hu szerint 42 071-en vannak jelenleg hatósági karanténban.

Azaz még a legjobb esetben sem rendelték el az aktív fertőzöttek kétharmadának a hatósági karanténját. És akkor a kontaktjaikról még nem is volt szó.

Mivel arról nem közölnek adatot, hogy a karanténban levők hány százaléka fertőzött, vagy kontaktszemély, illetve hányan érkeztek külföldről, ezért pontos arányokat nem lehet tudni.

Annyi biztos, hogy még akkor is 123 261 embernek kellene karanténban lennie, ha egyetlen kontaktot sem találtak.

 

Forrás: 24.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: