Fotó: karpatinfo.net
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Több versengő vakcináról lehet értesülni sajtóhírek szerint, viszont kérdés melyik a leghatékonyabb és legbiztonságosabb ezek közül. Pusztai Erzsébet szerint eltúlzottak a tömeges oltással kapcsolatos remények.

Pusztai Erzsébet infektológus az ATV Start vendégeként elmondta, hogy a Pfizer a legígéretesebb vakcina a hírek szerint, ez áll a legközelebb ahhoz, hogy a tömeges oltást el lehessen vele kezdeni.

Ugyanakkor nagyon körülményes ez a típus, mert -70 fokon kell tárolni, ez egy nagy hátránya. Az összes többiről még kevesebbet tudunk. Ma még nem lehet tudni, hogy melyik lesz a legjobb – magyarázta a szakember.

Bármelyik vakcináról beszélünk, mindegyik vizsgálatait pontosan kell ismerni és ellenőrizhetőnek kell lennie – hangsúlyozta az infektológus.

Pont ez a problémája az orosz vakcinával – a 10 ampulla orosz vakcina szerinte arra elég, hogy laboratóriumban meg tudják vizsgálni, arra viszont már nem, hogy ki is próbálják.

Az oroszok nem kérték az EU-tól a vakcina engedélyezését Pusztai tudomása szerint, hiszen mindig a kutató feladata a teljes dokumentáció benyújtásával kérni az engedélyezést.

Jövő év első negyedévében esetleg el lehet kezdeni az oltásokat valamelyik vakcinával. A járvány szempontjából a tömegek beoltása jelenthet változást.Szerinte eltúlzott remények azok, amelyek szerint akár januártól lehet tömeges oltás. A tömeges oltás után is vigyázni kell még sokáig.

Pusztai Erzsébet fontosnak tartaná, hogy a háziorvosokat ellássák olyan tanácsokkal, hogyan kezeljék az otthonukban lévő fertőzött embereket.

Forrás: ATV


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: