Soros György Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A milliárdos üzletember-filantróp szerint az Európai Uniónak szembe kell szegülnie Magyarországgal és Lengyelországgal.

Nem engedhet Magyarország és Lengyelország zsarolásának az Európai Unió, írja a Project Syndicate oldalán megjelent véleménycikkében Soros György.

A dollármilliárdos magyar üzletember-filantróp szerint a két ország annak ellenére és úgy vétózná meg az EU tervezett 1180 milliárd eurós költségvetését és a koronavírus okozta válság utáni 750 milliárd eurós segélyalapját, hogy ezeknek a gigantikus pénzügyi alapoknak is ők maguk lennének a legnagyobb kedvezményezettjei.

Mindennek csupán az lenne a feltétele, hogy megfeleljenek a jogállamisági feltételeknek, amelyek miatt megvétózták a csomagok elfogadását.

Ám Soros szerint valójában ezek a feltételek az Európai Unió alapját képező értékvállalások, a szövetség éppen ezen a csomagon alapszik, és a feltételrendszerre is pontosan azért van szükség, mert az európai együttműködés alapvető értékeit sérti meg ez a két ország. Soros szerint a jogállamiság nem valami elvont, elméleti kérdés, hanem nagyon is gyakorlati akadály a két ország vezetőinek, elsősorban Orbán Viktor „személyes és politikai korrupciójának”.

Soros hosszabban is ír a magyarországi folyamatokról, szerinte Orbán rendszere egy „gondosan kimunkált kleptokrácia”, amely már eddig is „csupaszra rabolta” az országot.

„Nehéz megbecsülni az összeget, amivel családját és barátait gazdagította, de sokuk rendkívüli módon meggazdagodott.”

Soros az általa „rablásnak” nevezett folyamatokra példát is hoz. Az állami vagyon közvetetten az ő irányításuk alatt álló magánalapítványokba tereléséről írva megjegyzi, hogy ezek Alaptörvénybe emelésével Orbán biztosította, hogy csak kétharmados többséggel lehet ezt a vagyont visszavenni.

De a filantróp lopásként említi azt is, hogy a hatalomhoz közeli cégeken átfolyatott és megdézsmált pénzen vettek több mint 16 ezer lélegeztetőgépet, bőven többet annál, ahány intenzív ágy és a lélegeztetőgépeket kezelni képes egészségügyi dolgozó van Magyarországon.

Azt is írja továbbá, hogy Orbán szinte teljes ellenőrzést gyakorol a magyar vidék felett, ahol a lakosság többsége él.

A kormány szerinte végletekig befolyásolja a társadalomhoz eljutó információkat, és a szavazás titkossága sok faluban sérül a választásokon. Így véleménye szerint az ellenzék érvényesülésére és a kormányváltásra 2022-ben szinte esély sincs, főként úgy, hogy a kormánytöbbség folyamatosan saját magának kedvezve változtat a választási szabályokon, ahogyan most, a világjárvány idején is tervezik.

Soros szerint mindezek ékes bizonyítékai a jogállamiság folyamatos és sorozatos sérelmének Magyarországon. Olyan sérelmeknek, amelyeket az EU többé nem tűrhet el. Úgy véli, hogy a már elfogadott és kész tényként kezelendő jogállamisági rendelet, azaz az új mechanizmus erre szolgál majd.

Azt is írta, hogy az EU nem hátrálhat ebben; ha a lengyel és a magyar vétó miatt el is bukik az EU mostani költségvetési tervezete, akkor az év végén lejáró költségvetés él tovább, kiegészítve azzal, hogy a jogállamisági szabályok megsértői nem juthatnak támogatáshoz.

„Az EU nem engedheti meg magának a kompromisszumot a jogállamisági záradék ügyében. Hogy hogyan reagál az Orbán és Kaczyński jelentette kihívásra, az meghatározza, hogy képes lesz-e az értékeihez hű, nyitott társadalomként túlélni”
– nyomatékosította álláspontját végül Soros György.

Az európai büdzsét, és a helyreállítási alapot érintő magyar vétóról és annak esetleges következményeiről ebben a cikkünkben, a jogállamisági mechanizmusról pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Az Európai Parlament frakcióvezetői szerdán este már bejelentették, hogy nem hajlandóak engedni a jogállamisági feltételekből, és az elfogadott uniós rendelet hatálybalépését követelik. Csütörtök este az uniós tagállamok állam- és kormányfői informális videócsúcsot tartanak a járványkezelésről, ezen azonban bizonyára folytatódik a vita a vétóról is.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: