Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Jelentősen emelkedett a fertőzöttek száma, ezzel együtt az egészségügy leterheltsége is nő. Az Emmi államtitkára szerint az iskolák nem képeznek gócpontokat, és készülnek a hetenkénti tesztelésre.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóját. Elmondta, 34 iskolában van a mai napon rendkívüli szünet, ez az 1-8 évfolyamon tanító iskolák 1,2 százaléka.

Ezen kívül 210 olyan iskola is van, ahol jelenleg távoktatás van, jellemzően 1-2 osztályban, 15 esetben a teljes intézményt érinti a digitális oktatás. Összesen 222 óvodában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, ez az intézmények 7,5 százaléka.

Az államtitkár szerint működnek a preventív intézkedések az iskolákban. Azt hozta fel indokként, hogy csak 4 százalék a 0-14 éves korosztályban a fertőzöttek aránya, miközben ők a lakosság 15 százalékát teszik ki. Az esetek 51 százalékában 1 ember fertőződik meg, míg a 95 százalékában 1-5 között marad a fertőzöttek száma. Jelenleg 53 olyan esetről tudnak, ahol 10 fölé nőtt a fertőződtek száma, ebből 47 gimnáziumban történt.

A pedagógusok esetében 63 százalékban 1 ember, míg az esetek 97 százalékában 1-5 fő kapta el a betegséget. Az iskolák Maruzsa szerint nem képeznek gócpontot, készülnek a hetenkénti tesztelésre.

Müller Cecília országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy jelentősen nőtt a fertőzöttek száma, 6495 embernél mutatták ki a koronavírust, ezzel 147 961 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Müller azt is elmondta, az európai átlag a magyar átlagoknak a másfélszeresét teszi ki, a fertőzöttek és az elhunytak esetében is. Magyarország a 11. helyen van a fertőzöttek, míg a 15. helyen áll az elhunytak esetében.

Elhunyt 93 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3190 főre emelkedett, 34 010-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 110 256 fő.

Müller szerint nagyon nagy az egészségügyi dolgozók leterheltsége. Már 7236 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 582-en vannak lélegeztetőgépen.

Mától a katonák részt vesznek az egészségügyi intézményekben a munkába 93 egészségügyi intézményben kezdenek el dolgozni. Logisztikai feladatokat fognak, de segítenek például hőmérőzésben is, mert az szakértelmet nem igényel – mondta.

Szót ejtett Müller a tesztelésről is: már 6 szűrőbusszal vesz részt a munkában az Nemzeti Népegészségügyi Központ, akiket a háziorvos tesztelésre küld, azok vehetnek ezen részt.

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy gyógyszerfelvásárlás indult el, kéri, hogy ne halmozzák a gyógyszereket, van elegendő gyógyszer, felesleges felvásárolni.

 

Forrás: HVG

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: