Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elemzés készült az ellenzéki pártok közös indulásának esélyeiről a 2022-es országgyűlési választáson. A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet által készített 1000 fős kutatásból kiderült, van miért aggódniuk a kormánypártoknak.

Az összes megkérdezett 40 százaléka támogatná a közös ellenzéki listát, amíg csupán 36 százalék voksolna a FIDESZ-KDNP listájára.

A választók mindössze három százaléka kíván más listára szavazni.

A legújabb kutatás során kiderült, hogy a korábbi vizsgálatokhoz képest, már többen, az összes megkérdezett 40 százaléka támogatta a közös ellenzéki listát – a 36 százalékos támogatottsággal rendelkező FIDESZ-KDNP listával szemben –, és a választók három százaléka kíván csak más listára szavazni.

A korábban a pártválasztásban bizonytalan szavazók körében is– amennyiben kevesebb listára lehet szavazni – nagyobb az ellenzéki pártok listájának támogatottsága (27 százalék), a Fidesz-KDNP listáé 17 százalék.

Mivel a NER-rel szembenállók körében is megoszlanak a vélemények arról, hogy az ellenzéki pártoknak egy közös listával kell-e indulni a 2022-es országgyűlési választáson, a kutatás során erről is kikérték a válaszadók véleményét.

A választók 57 százaléka az egy közös listát támogatta, és csak 18 százalék gondolta célszerűnek a több listát.

Az ellenzéki szavazók 78 százaléka pedig az egy közös ellenzéki listára szavazott, csupán egytizedük preferálta a több listát.

Ez esetben is a DK és a Momentum szavazói a legelkötelezettebbek az egy lista mellett (88 százalék illetve 83 százalék), de az LMP-s szavazók négyötöde is az egy listát támogatja.

Meglepő módon, magas a több lista támogatása az MSZP szavazók körében és nem meglepően, a Jobbik táborában, bár még a jobbikosok közel kétharmada is kiáll az egy lista mellett. A kormánypárti szavazók között szintén többségben vannak az egy ellenzéki listát támogatók.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Tragikus adatokkal ált elő Dobrev Klára

Az árakban az első, a bérekben az utolsó helyre került Magyarország az elmúlt 13 évben Európában – mondta a DK árnyék-miniszterelnöke szombati online sajtótájékoztatóján. Dobrev...

Orbán sötét boszorkánykonyhája újra ontja a szemetet: Itt a Fidesz sötét kampánya

A kormánypropagandát a jelek szerint Karácsony Gergely egy mondatára futtatják fel. A Fidesz egy "figyelemfelhívó" kampányt indít - jelentette ki a párt kommunikációs vezetője Hollik...

Hatalmas a káosz: Megbuktatták a Fidesz egyik legerősebb polgármesterét

Ács Rezső, Szekszárd Fidesz által támogatott polgármestere, leváltásának hírével került a középpontba, miután a város képviselő-testülete összeférhetetlenséget állapított meg a tevékenységével kapcsolatban. A szavazás során...