Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az éjszakai kijárási tilalommal kapcsolatban szerdán kiemelkedő volt az állampolgári jogkövetés.

A magyar kormány a tegnapi ülésén hosszan foglalkozott a járványügyi helyzettel, a legfontosabb intézkedéseket a miniszterelnök hétfőn bejelentette, a részletszabályok kedd este ismertté váltak, tegnap a kijárási tilalmat este 8 után mindenki betartotta, az állampolgári jogkövetés kiemelkedő, közölte a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, ha ez a fegyelem tartható és a 30 napra vetett intézkedések beválnak, akkor gátat lehet szabni a megbetegedéseknek.

Továbbra is sokan betegedtek meg, 3346 beteggel több aktív fertőzött van, mint tegnap volt, aktív fertőzöttek. Az elhunytak száma szintén magas, de száz alá csökkent. Indokolt volt a múlt héten szigorító intézkedéseket hozni és indokolt volt a héten még radikálisabb döntéseket hozni – közölte, hozzátéve, hogy folyamatosan figyelik a környező országok gyakorlatát.

Gulyás Gergely arról beszélt, hamarabb hozták meg azokat a szigorításokat, mint Ausztria, és remélik beváltják a hozzájuk fűzött reményeket.

Elmondta, a második hullám lényegesen súlyosabb, de az sem vitás, hogy Magyarország egésze lényegesen felkészültebb is. Egymillió főre vetítve a legtöbb lélegeztetőgép nálunk áll rendelkezésre, a 27 EU-tagállamból a harmadik legtöbb kórházi ágy nálunk van.

Az orvosoknak és az ápolóknak köszönetet mondott az emberfeletti munkáért.

A kormány működése a járványhelyzetnek megfelelően alakul, az operatív törzs naponta, kétnaponta ülésezik, a kormány is hetente. Ez egy rendkívüli helyzet, gyors és jó választ kell adni. Az állampolgárok tisztában vannak a helyzet komolyságával. Nehéz a betartása a szabályoknak, de abban bízunk, hogy ha 30 napig be tudja tartani az intézkedéseket, akkor jobb időszak következik, az ellátórendszer működőképes marad – magyarázta.

Kijelentette azt is, hogy a katonák száma napról napra nőni fog, minden olyan munkában segítenek, ami szakképesítés nélkül ellátható.

Törvényalkotás
A miniszter arról beszélt, tavasszal szerte a nagyvilágban azt a hazugságot terjesztették el, hogy a magyar országgyűlés nem működik, de végig ülésezett és ellenőrizni tudta a kormányt az országgyűlés.

Most is az a határozott véleményünk, hogy az élet alapvető rendje megváltozik, a munkavállalást nem korlátozza a kormány, így az országgyűlés is ellátja a kormányzati ellenőrzés feladatát, rendes törvényalkotási munkát kell végeznie. Érthetetlennek tartjuk a kérdést, miért nyújtunk be törvényeket? Az országgyűlési képviselőknek is meg kell dolgozni a fizetésükért – fogalmazott.

Mint mondta, a választójogi törvénnyel kapcsolatosan alakult ki egy vita.

Eddig egyetértés volt a magyar politikában, hogy a választási szabályok nagyobb esélyegyenlőséget biztosítanak, de visszaélésekre adnak lehetőséget a kamupártok tekintetében. 2021. január elsejéig lehet módosítani a 2022-es választás megelőzően a választási törvényeket, a módosítás pedig azt szolgálja, hogy azok a pártok részesüljenek kampánytámogatásban, ahol 50 jelöltet tudnak állítani – nyilatkozott.

Ennek szerinte nincs köze az ellenzéki pártok indulásához, az ellenzék egy vagy két listával indul az országgyűlési választásokon, amit ez a módosítás nem érinti.

Az alkotmánymódosításról szólva azt mondta, szerinte ezt a kormánypárti többségnél lényegesen nagyobb támogatással is el lehetne fogadni.

Kérdések
Ami a vakcinát illeti, mindenki maga dönti el, hogy beadatja majd vagy sem, de olyat nem fognak forgalomba hozni, aminek egészségi kockázatai vannak. Ha lesz több vakcina, akkor majd választani is lehet, hogy melyikkel oltatja be magát az adott állampolgár.

Az európai uniós költségvetés és a helyreállítási alap uniós szerződéseket sértő javaslat Gulyás szerint, Magyarország ehhez a konszenzushoz nem tud hozzájárulni.

 

Forrás: 24.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: