Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy több kocsmát nyitva talált a rendőrség a korlátozás alatt, és az is, hogy ugyan a legtöbb esetben valamilyen alapbetegség súlyosbítja a koronavírus tüneteit, nem minden elhunyt esetében azonosítottak kísérő betegséget az orvosok.

Először Kiss Róbert rendőr alezredes tartott tájékoztatást arról, hogy indult a kijárási tilalom első napja, mennyire tartották be az állampolgárok a korlátozásokat. Este nyolc és hajnali öt között – pár kivételtől eltekintve – az otthonunkban, tartózkodási helyünkön kell maradni. Ez alól a munka menthet fel bennünket, aminek részleteiről a munkáltató kell nyilatkozzon, hogy a hatóságok ellenőrizhessék, milyen céllal sétál valaki az utcán.

Kiss Róbert elmondta, hogy elenyésző volt azok száma, akik megszegték a szabályokat, a legtöbb esetben volt mindenkinél papír. Összesen 273 személynél akadt probléma, ebből 80 esetben figyelmeztettek, 123 helyszíni bírságot szabtak ki és 70 esetben indult szabálysértési eljárás.

A rendőrség fokozottan ellenőrizte a vendéglátóhelyeket, hiszen az éttermek már csak elviteles vagy házhoz szállítási megoldást kínálhatnak. Hét esetben intézkedtek is a rendőrök, mert a tulajdonosok nem tartották be a védelmi intézkedéseket. Egy hatodik kerületi kocsmát például nyitva találtak, ahol többen is voltak. Az érintett helyeket harminc napra bezárták.

Ezután Müller Cecília országos tiszti főorvos összegezte a járványügyi helyzetet, hogy Európa-szerte dúl a pandémia, de sokan rosszabb helyzetben vannak nálunk. Most arra kell törekednünk minden erőnkkel, hogy a járványgörbét allaposítsuk.

A korlátozások is azért születtek, hogy csökkenteni tudjuk a kontaktusszámot, hiszen már nem tudni pontosan ki fertőzött, mindenkire potenciális hordozóként kell tekintenünk.

“Számítok mindenkire, és arra, hogy megértik, látják, hogy az intézkedések szükségesek” – mondta Müller.

Az szintén elhangzott, hogy nálunk mindenkit koronavírusos halottnak könyvelnek el, akinél bármikor megállapították a vírust, még akkor is, ha egyéb alapbetegségek okozhatták a halált.

Csütörtökre virradóan egy húszéves férfi is elhunyt (több alapbetegséget is feltüntettek nála) és Müller Cecília elmondta, hogy változatlanul igaz, hogy a krónikus beteg vannak igazán veszélyben, de mindenkinek vigyáznia kell.

Az elhunytak hét százalékánál nem találtak az orvosok semmilyen alapbetegséget. Ilyenkor rendszerint tüdőgyulladásban ér véget a koronavírus.

“Senki sem kivétel” – mondta Müller Cecília arra vonatkozóan, hogy a fiataloknak is vigyázni kell. Ritkán ugyan, de előfordulnak súlyos esetek. 76 év az elhunytak átlagéletkora, nem tudhatjuk, hogy egy-egy fertőzést követően, a szervezetünk hogyan reagál a vírusra.

Forrás: atv.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: