A kép illusztráció
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ismét nagy port kavart egy egészségügyi dolgozó írása ami rohamtempóban terjed a neten. A cikk eredeti megírásakor úgy fogalmaztam, hogy a szerző nevét nem publikáljuk, ismerve a hazai viszonyokat. Azonban a szerző jelezte vállalja a nevét és a véleményét és mindannak a következményét, amit az írása elindít.

Nagy bátorság ez! Éppen ezért minden tiszteletet megérdemel Molnár Krisztina aki az egészségügy szinte teljes palettáját bejárta szakmai életútja során.

Sorait változtatás nélkül közöljük:

A MOK Etikai ajánlatának margójára
„Amikor több a beteg, mint a kapacitás – Etikai ajánlás: a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni”

Ezzel a címmel, és úgynevezett lead-del, vezérmondattal írta meg a mai közleményét a Magyar Orvosi Kamara és a bevezetés alatti cikkben hosszasan taglalja, igyekszik megmagyarázni azt az átírt és újraértelmezett etikai kódexet, ami elvileg a betegek életét jogilag is védelem alá helyezni volna hivatott.

Ilyen etikai kódexre, ajánlásra szükség van, minden országban készül is ilyen, a totális vészhelyzet esetére. Arra az esetre, amikor az jelenthető ki egy világjárvány vagy kataklizma esetén, hogy MI MINDENT MEGTETTÜNK, és már nincs más eszközünk. Ekkor léphet életbe az „Etikai ajánlás” és csak ekkor. A legtöbb esetben sehol és soha nem lépett és nem is lép életbe ilyesmi!

De Magyarországon igen. A Magyar Orvosi Kamara a mai nappal kijelentette, hogy kapacitása végére ért.

A rendszer túlcsordult”. Megtelt minden ágy, nincs több lélegeztetőgép. Ezért „a Jobban védhető életet kell előnyben részesíteni” elv alapján a mai napon a gyengébb, betegebb, öregebb életekről Magyarország és annak orvostársadalma egyszerűen LEMOND! Nyilatkozatot ad ki, etikai ajánlást készít. Ennek az ajánlásnak a lényege a következő:

Ha a 68 éves cukorbeteg, szívbeteg férfi mellett egy negyvenéves cukorbeteg, szívbeteg férfi kerül a sürgősségi osztályra, a negyvenévesnek lesz csak lélegeztetőgép. A 19 éves mozgássérült egyetemista lány helyett a harmincéves férfit viszik majd fel az intenzív osztályra. Az onkológián kezelt, már majdnem gyógyult 9 éves kisfiú helyett a hatéves egészséges kislánynak jut majd csak oxigén. – Ilyen döntések várhatók, senkinek ne legyenek kétségei!

Értem én a totális vészhelyzetet, értem, hogy Magyarország eljutott arra a pontra, amikor ennek az etikai ajánlásnak az elkészítését az orvosok szükségesnek érezték, de kérdezem a Magyar Orvosi Kamarát és Magyarország kormányát: MINDENT MEGTETTEK-E?

A tavaszi koronavírus után júniustól legalább három hónap állt rendelkezésre arra, hogy a járvány második hullámára a Magyarország felkészüljön! Nemzetközi szinten minden járványügyi szakértő, szaktekintély jelezte, időben juttatta információhoz a szakembereket, arról, hogy a vírusnak lesz egy második, sőt harmadik hulláma is, ami erősebb lesz, sokkal nagyobb terhet ró majd az egészségügyi rendszerekre, sokkal nagyobb pusztítást vihet véghez. Kérdezem a magyar kormányt és az orvosi kamarát, mit tettek annak érdekében, hogy erre felkészüljenek:

Hány segédápolót és nővért képeztek át ezekben a hónapokban, hány szakembert küldtek tanfolyamra, hány kórházban alakítottak ki koronavírus osztályokat megfelelő felszereltséggel?

Hány orvostanhallgatót toboroztak, akik vészhelyzet esetén bevethetőek? Hány tesztet rendeltek a lakosság masszív teszteléséhez, a szűrés azon formájához, amikor a tünetmentes lakosságot is szűrni kell? Hol a katonaság, aki a szűrésben végső esetben segíthet? Hol vannak azok az európai uniós források, amiket Magyarország a március-május közötti időszakban megkapott? Hová került a pénz? Mibe fektették be? Vettek -e számítógépet megfelelő mennyiségben a távoktatás bevezetéséhez? Miért nem rendeltek el szigorító rendelkezéseket már szeptembertől (a beutazási tilalmon kívül, persze) Miért vannak még mindig nyitva az iskolák? 9 pedagógus lett áldozata eddig a járványnak! Miért vannak nyitva a nem esszenciális üzletek? Miért nincsenek lokális lezárások az erősen fertőzött területeken? Hol van az az anyagi forrás, amiből a munkából kieső emberek keresete finanszírozható volna?

MAGYARORSZÁG SEMMIT NEM TETT a járvány megfékezésére! SEMMIT! SEM A MOK, SEM a miniszterelnök és az úgynevezett operatív törzs. Semmit nem tettek, amit tehettek volna, és amit kellett volna tenniük! Másként viszont nagyon is aktívak voltak.

A magyar kormány és társai. Például zsebre tették az uniós pénzeket, kitüntették a nyunyókás járványügyi „szakembereket” és elmentek az Adriára nyaralni. Még ezen a nyáron milliókat küldött a kormány Kambodzsának és Vietnámnak kórházépítésre, megszervezte a miniszterelnök számára létfontosságú focimeccseket, és fedezte a kokainista orgiákat, hogy képviselői büntetlenül jól érezzék magukat…

Összefoglalva: A magyar kormány semmit nem tett azért, hogy megvédje az állampolgárait, szeptember óta is hagyta a járványt elszabadulni (a tesztelt lakosság 25-30 százaléka fertőzött! és tudvalevő, hogy az 5%-os arány felett a járvány már megfékezhetetlen!) És amikor a járvány elszabadul, akkor is tétlenül ül a magyar kormány, és megvárja, hogy a MOK elkészítse egy olyan etikai ajánlását, aminek mintáit például Angliából adaptálja és más fejlettebb országokból, de amit SOHA SEHOL NEM ALKALMAZOTT SENKI, mert nem volt szükség rá! …

Mert ahonnan az etikai ajánlást adaptálják, ott van lázcsillapító, vannak gyógyszerek, van wc-papír és senkinek nem kell evőeszközzel érkezni a kórházba. Ahonnan a kizárólag vészhelyzetre szóló ajánlást adaptálják, ott van elegendő lélegeztetőgép és ágy, ott felkészültek a járványra. Magyarországon nincs. Ott maximum focimeccs van, szotyi, és a haveroknak elosztott pénz.

A MOK az etikai ajánlással egy szorosra húzott rövid kötelet ad a hóhérok kezébe. A Magyar Orvosi Kamara beletörődött a szégyentelen emberkísérletbe, és hozzájárul a nemzetgyilkossághoz, elfedi a hibákat és mulasztásokat, amit a magyar kormány a nemtörődömségével, a hitvány kapzsiságával elkövetett a magyar emberek ellen és most az etikai ajánlásával jogszerűvé is teszi, legalizálja az elmulasztott intézkedések okozta gyilkosságokat!

A te és az én szüleim fognak belehalni, meg talán saját maguk is, az orvosi kamara szakemberei, de mégis megteszik azt a szívességet a kormánynak, hogy felelősségre vonás helyett segítenek végrehajtani a halálos ítéleteket! Emberek halnak meg, (ma éppen százan) és emberek fognak meghalni, (éppen karácsonyra talán naponta háromszázan is). Az emberek sorsáról, pedig, életről és halálról a halálfáradt, a végtelenségig kimerült orvosok fognak dönteni.

Az etikai ajánlás ETIKÁTLAN! Súlyosan sérti az emberi és a civil jogokat – magának az orvosi eskünek, és a Hippokrateszi eskünek is ellentmond! Talán ezért is nem került sor soha sehol az alkalmazására!

Az orvosi eskü részlete a Hippokrateszi eskü alapján:
„Legfőbb törvénynek tekintem a betegek testi és lelki gyógyítását, a betegségek megelőzését. Az emberi életet minden megkülönböztetés nélkül tisztelem. Orvosi tevékenységem soha nem irányul emberi élet kioltására. A betegek emberi méltóságát és jogait tiszteletben tartom, bizalmukkal nem élek vissza …”

Vádolom a magyar kormányt, vádolom az orvosi kamarát, mindenkit, aki a jelenlegi helyzethez Magyarországon a hallgatásával és beleegyezésével, semmittevésével asszisztált, aki tűrte, hogy „Dr” Gödények tömegeket tévesszenek meg hónapokon át, és aki most ezáltal olyan helyzetbe kényszerít orvosokat, ami méltatlan, etikátlan. A bűneikre nincs bocsánat!

A szívem megszakad az otthon maradt, helytállni próbáló orvos és nővérkollégák miatt! A szemészeti nővér miatt, akit két nap után magára hagytak a lélegeztetett beteg mellett, az áthelyezett, kivezényelt, és a munkájuk elvesztésével megfenyegetett szakápolók miatt. Az idős és már nem egészséges nyugdíjasok miatt. A fiatalok miatt, akik diagnosztizálatlanul, tesztelés nélkül észrevétlenül is halnak meg. A pedagógusokért, akiket arra kényszerítenek, hogy tanítsanak, miközben a kollégáik halnak meg. A szívem megszakad a barátaimért és az ismerősökért, az ismeretlenekért, – a magyar emberekért – Nem ezt érdemelnék! Nem ezt érdemlik! És azért, ami most történik Magyarországon, valakiknek felelnie kell! Felelni is fognak!

A fenti sorok egy magánember véleményét tükrözik, amely egy erkölcsi dilemmát vet fel. Sem az abban megfogalmazott tények nem minősülnek tényállításoknak, sem a vélemény nem feltétlen tükrözi a portálunk véleményét minden tekintetben. Azonban fontos gondolatok ezek, melyeket éppen ezért változtatás nélkül közlünk:

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: