gyász - Fotó: medium.com
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Legyen könnyű neki a föld.

A Népszava írta meg, hogy meghalt Szőcs Géza költő, Orbán Viktor miniszterelnök kulturális tanácsadója.

A hírt a Magyar PEN Club jelentette be Facebook-oldalán.

„Mély fájdalommal és megrendüléssel tudatjuk, hogy a Magyar PEN Club elnöke, Szőcs Géza költő ma este elhunyt. Emléke legyen áldott!” – írta a szervezet.

Korábban kórházba került koronavírus-fertőzéssel – írja az Index, a portál szerint lélegeztetést is kapott a 67 éves költő, politikus.

Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas költő, politikus Marosvásárhely, 1953. augusztus 21-én született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetemen végzett magyar–orosz szakon 1978-ban. A nyolcvanas évek elején Erdélyben szamizdat lapot szerkesztett, ezért a Securitate többször is letartóztatta és bántalmazta; később kiderült, a saját apja is jelentett róla.

Dolgozott újságíróként Genfben és a Szabad Európa Rádió budapesti irodájában, majd a Magyar Naplónál. A romániai rendszerváltás után, 1990-ben visszatelepült Kolozsvárra; itt politikai szerepet is vállalt újságírói és szerkesztői munkái mellett. 1990 és 1991 között a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) főtitkára, 1991 és 1993 között politikai alelnöke volt, 1990 és 1992 között szenátorrá választották. 1996 és 1998 között a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének elnökségi tagja lett.

1996 és 2000 között a Duna TV-t felügyelő Hungária Televízió Közalapítvány ellenőrző testületének tagja volt, később, 2008-ban ugyanitt a kuratórium Fidesz által delegálta elnökségi tagja lett. 2010-től 2012-ig a második Orbán-kormány Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára volt, majd 2012-től a miniszterelnök kulturális főtanácsadója lett.

Dolgozott az Irodalmi Jelen főmunkatársaként, 2011-től volt a Magyar PEN Club elnöke.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: