Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Itt mindenki megőrült? Gyakorlatilag nem kezelik a járványt a kormányban. Nagyon félő, hogy lassan nem is tudják kontrollálni.

Az igazgató szerint a hétfővel véget érő őszi szünet után az iskolát még legalább egy hétig zárva kéne tartani, és digitális oktatásra kellene átállni, de még nem biztos, hogy ez bekövetkezhet.

A tantestület tíz százaléka koronavírus-fertőzött a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban. Ez részben annak köszönhetően derült ki, hogy az iskola saját költségén szeptember óta szűri a diákságot és a tanárokat egyaránt – tudta meg a Telex az iskola igazgatójától, Berczelédi Zsolttól.

Az igazgató szerint a hétfővel véget érő őszi szünet után az iskolát még legalább egy hétig zárva kéne tartani, és digitális oktatásra kellene átállni, de még nem biztos, hogy ez bekövetkezhet.

Az intézményvezető engedélyt kért az illetékes hatóságoktól, és arra készül, hogy ezután az összes dolgozót és gyereket (közel 600 főt) letesztelik, és csak negatív teszttel lehet majd visszatérni a gimnáziumba. Mivel az iskolaigazgatónak nincs meg ehhez a jogköre, Berczelédi egymaga nem rendelheti el az iskola bezárását. A hivatalos engedélyre pedig egyelőre még várni kell, annak ellenére, hogy mivel a héten véget ér az őszi szünet, hétfőtől lenne esedékes az átállás. Az iskolabezárás a hivatalos protokoll szerint egy soklépcsős, több intézmény közös munkáját igénylő folyamat.

Ahogy a lap beszámol róla,

– először az Emberi Erőforrások Minisztériumának, azaz az EMMI-nek és a Népegészségügyi Központnak, azaz az NNK-nak is be kell jelenteni a fertőzéseket

– az NNK az a szerv, amelyik a kontaktkutatásokat elvégzi, illetve ajánlást tesz ez alapján az EMMI felé

– az EMMI pedig, ha jogosnak tartja a Népegészségügyi Központ ajánlását, akkor előterjeszti azt az operatív törzsnek

– az operatív törzs az a szerv, amely végül dönt

– legvégül pedig a törzs döntése alapján az Oktatási Hivatal, az amely végül a hatályos rendelet alapján kiadhatja az iskola bezárásáról szóló határozatot.

Az az eshetőség is felmerült, hogy a beteg, de nem súlyos állapotban lévő tanárok otthonról, online tartsák meg az órát. Ehhez azonban tanóránként a pedagóguson kívül szükség lenne még egy, az iskolában a technikai feltételt biztosító kollégára és egy helyszínen felügyelő tanárra is, ami Berczelédi szerint több óra esetében kivitelezhetetlen.

Egyelőre csak két tanár van olyan rossz állapotban, hogy hétfőtől biztosan nem tudják még vállalni az oktatást,

„a többi kollégánál szerencsére úgy tűnik, hogy gyenge lefolyású a betegség, szaglás- és ízlelésvesztés, nátha, levertség, kis hőemelkedés a legtöbb esetben a tünet, de ő azt mondják, hogy hadra foghatóak”

– mondja az igazgató.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: