Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

„Torkig vagyunk a kormány hazugságaival és ígéreteivel, ezért felszólítjuk őket, hogy tegyék végre világossá: garantálják-e a közpénzből beszerezni kívánt COVID-vakcinák ingyenességét vagy sem?!”

– fogalmazott vasárnapi online sajtótájékoztatóján Ujhelyi István szocialista EP-képviselő.

Az MSZP európai politikusa emlékeztetett, hogy Orbán Viktor kormányfő legutóbbi rádióinterjújában azt közölte:

december végén megérkezhet a koronavírus elleni első adag vakcina Magyarországra, amelyet elsőként a krónikus betegek és a veszélyeztetett idősek fogják megkapni.

Ujhelyi szerint – „a fideszes propaganda állításaival ellentétben – a kormány arra sem volt képes időben felkészülni, hogy a rutinszerűen megérkező influenza elleni oltásokat megfelelő mennyiségben és minőségben biztosítani tudja a lakosság számára”.

Ezért úgy látja, minimális elvárás, hogy mielőbb nyilvánosságra hozzák: mikor és milyen átoltási stratégia mentén fogják garantálni a biztonságos COVID-vakcinát az arra jelentkezőknek.

„Nemzeti sorskérdés, hogy az oltáshoz való hozzáférés ingyenes legyen és ne valamiféle protekció, vagy pénzbeli soronkívüliség mentén legyen elérhető” – fogalmazott Ujhelyi István.

Az MSZP politikusa emlékeztetett: az Európai Bizottság az elmúlt napokban jelentette be, hogy meghatározták a nemzeti oltási stratégiákhoz szükséges lépéseket és közös jelentéstételi platformot fognak létrehozni Brüsszelben a jobb koordináció érdekében.

Ujhelyi István a sajtótájékoztatón elmondta azt is, hogy a napokban írásbeli kérdéssel fordult a kormányhoz az oltási stratégiával és a vakcina-beszerzéssel kapcsolatban, amelyre válaszul Dömötör Csaba államtitkár azt közölte:

a magyar kormány csatlakozott az Európai Bizottság által elindított közös uniós oltóanyag-beszerzési mechanizmushoz és amennyiben a megfelelő oltóanyag elkészül, hazánk 13 milliárd forint ellenében 6,5 millió vakcinához jut majd.

Az MSZP politikusa támogatandónak nevezte, hogy a kormány részese az uniós beszerzési folyamatoknak, ugyanakkor éppen ezért szerinte feleslegesek a kormányzati „haveri fürkészek és portyázók” Unión kívüli, orosz és kínai, egyelőre bizonytalan minőségű oltóanyag-bizniszei.

Ujhelyi rámutatott: az Európai Bizottság szóvivője épp a minap tette egyértelművé, hogy az európai polgárokat csak olyan vakcinával olthatják be, amely uniós engedélyt kapott; a Bizottság pedig már hat céggel le is kötött az európai polgárok számára összesen egymilliárd COVID-vakcinát.

A szocialista európai parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy sokadik alkalommal kérte hiába a kormányt, hogy válaszoljon a leendő vakcina ingyenességével kapcsolatban, erre Dömötör Csaba sem tett egyértelmű kijelentést a válaszlevelében. Ujhelyi ezért ismét felszólította a kabinetet, hogy tegyen mielőbb egyértelmű nyilatkozatot a közpénzből beszerzésre kerülő COVID-oltás ingyenességéről.

atv.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

„Kártyavárként omolhat össze a rendszer”, ha Karácsonyék mintapere győz a bíróságon

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, egy friss sajtótájékoztató keretében bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat a mai napon jogi lépéseket tesz a szolidaritási hozzájárulással kapcsolatos, jogellenesnek...

Kést rántott egy idős nő Orbán Viktor születésnapján

Csak úgy áradt a keresztényi szeretet a szentmisén. A Gulyáságyú Média hírportál beszámolója szerint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) eljárást kezdeményezett egy idős nő ellen, aki...

Újabb adóemelést jelentett be a kormány – sokaknak fog fájni

A 2024-es esztendőre szóló adócsomagot benyújtotta a kormány - értesült a HVG. Ezt az új intézkedést sokan kormányzati megszorítócsomagként értékelhetik, mivel számos területen érinti a...