Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a kormány a gazdaságra és a nemzeti konzultációra hivatkozva nem akar szigorítani. Szerinte ugyanakkor – mivel Magyarország gazdasága igen nyitott – hiába nem áll le az ország, ha az exportpiacai viszont igen.

Mesterházy Attila az ATV Start című műsorában azt mondta, szerinte jelentősen változott az ország gazdasága, mert míg az első hullám alatt az emberek voltak a középpontban, most úgy tűnik, a kormány inkább a gazdaság működőképességére fókuszál.

A politikus elmondta, hogy Magyarország gazdasága egy nyitott gazdaság, vagyis hiába nem áll le, exportpiacai attól még leállnak. Itt példaként említette Svédországot, amely az első hullám idején a nyájimmunitásra hivatkozva nem állította le a gazdaságát, mégis súlyos visszaesést szenvedett el, mivel a partnerek, amelyek viszont a leállást választották, nem vásárolták a termékeiket. Tehát nem elég csak Magyarországon nyitva hagyni a gazdaságot, ehhez az is kell, hogy a felvevő piacok is működjenek – jelentette ki Mesterházy Attila.

Itt az ideje a szigorításnak?

Az MSZP országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: a Fidesz közvélemény-kutatások által vezérelt politikát folytat, valószínűleg folyamatosan mérik, az emberek mit gondolnak, minek örülnének a járvánnyal kapcsolatban, de a kormány most “kicsit bedobta a lovak közé a gyeplőt”. Mesterházy Attila a Magyar Orvosi Kamarával ért egyet, szerinte is itt lenne az ideje a szigorításoknak. Míg más európai országokban sorra hozzák a szigorító intézkedéseket, Magyarország hozzájuk képest szabadosan kezeli a járványt – tette hozzá.

Mesterházy Attila szerint a kormány most felületesebben kezeli a járványt, mint az első hullám alatt. Úgy látja, a gazdaságvédelmi akcióterv már az első alkalommal sem volt elégséges, nem érte el a kellő hatást, a költségvetési hiány folyamatosan nő, ezzel együtt pedig egyre szűkül a kormány mozgástere is.

Varga Mihály pénzügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a hitelminősítők Magyarország esetében javítottak kilátásaikon – az MSZP-s politikus szerint azonban fontos látni, hogy a hitelminősítők nem az egészségügyi helyzetet minősítik, hanem a fiskális adatokat, vagyis nem nézik, hogy ezek az adatok milyen áron valósulnak meg.

Arra a felvetésre, hogy a kormányzat sokszor arról beszél, mit tett a baloldal a 2008-as válság idején, Mesterházy Attila úgy reagált: a magyar kormány is hitelt vett fel most, ráadásul milliárdos nagyságrendben.

Lélegeztetőgépek: jogos volt az ellenzéki kritika

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányzat a hvg.hu cikke szerint lélegeztetőgépeket adna el, a politikus azt mondta: ezzel gyakorlatilag lefelezik a magyar állományt. Felidézte, hogy korábban a Fidesz azt kommunikálta, hogy a lélegeztetőgép-vásárlásokkal túl akarták biztosítani a magyar igényeket – az eladási szándékból viszont szerinte az látszik, hogy az ellenzék kritikája jogos volt.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: