Tűntetés az SZFE-ért Fotó: NoÁr, Forrás: facebook
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Harapófogóba került a kormány, ugyanis nagyon úgy néz ki, hogy az utcai tüntetések és az egyetemfoglalás mellett más eszközök is a rendelkezésre állnak és harcra készek a kormány ellen.

Az egyes törvényellenes intézkedésekkel szembeni alkotmányossági panasz önmagában nem elég, magát az SZFE-törvényt kell az Alkotmánybíróságnál megtámadni, és azt sem állampolgári jogon a diákoknak, hanem az országgyűlési képviselők egynegyedének. Nemigen maradt más lehetőség – Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke szerint.

Erről csütörtök este, az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt.

Jogi támogatás tekintetében lényegében egyetlen lépés maradt a Színház- és Filmművészeti Egyetem alkotmányos autonómiájának helyreállításáért.

Az MSZP úgy véli, ezt csupán a jogállamiság oldalán álló parlamenti képviselők tudják megtenni, annak ellenére, hogy a két hónapja tüntető diákok nem akarják a politikát belevonni az ügybe.

„Csupán az országgyűlési képviselők egynegyedének van lehetősége arra ma, hogy ezt a 2020/72. törvényt, ami az Színház- és Filmművészeti Egyetemet alapítványi fenntartásúvá teszi, megtámadja az Alkotmánybíróságon” – ismertette Kunhalmi Ágnes.

Emlékeztetett, a kuratórium a szenátusnak a felsőoktatási törvényben biztosított jogát elvonta, amiért a szenátus lemondott és beállt „az állóháború”.

„Itt még a minisztériumnak is mulasztása van, hiszen Palkovicsnak figyelmeztetnie kellett volna a kuratóriumot, hogy a szenátus jogait nem vonhatja el, mert ez a gelsőoktatási törvénybe és az Alaptörvénybe ütközik, ám Palkovics lapít.

A hallgatók alkotmányjogi panasszal éltek egy bizonyos intézkedéssel szemben, mert számukra nincs más lehetőség” – idézte fel az MSZP társelnöke az eddig történteket.

A szocialista politikus arról is szólt, pártja szerint mi a kötelességük a köztársaságpárti erőknek a kialakult helyzetben. „Az alkotmányjogi panasszal ellentétben, maga a törvény még nincs megtámadva, és itt van az ellenzéki pártok kötelessége.

Ez nagyon súlyos, valódi politikai ügy, ezt meg fogjuk beszélni a pártvezetőkkel. A hallgatók tőlünk soha semmit nem kértek, de, sajnos, az ő alkotmányossági panaszukra semmilyen válasz nem fog érkezni, mivel ők az egész törvényt nem tudták megtámadni, csak egy intézkedést” – vetítette előre a köztársaságpárti országgyűlési képviselők várható lépését.

Kérdésre Kunhalmi Ágnes elmagyarázta, miért sürgeti az MSZP a téli vírusszezonnal kapcsolatos hatékonyabb fellépést, és miért állítja minden lehetséges platformon, hogy hazánkban nincs elég influenza elleni oltóanyag.

„Az influenza elleni oltóanyagot illetően, Gulyás Gergely, kancelláriaminiszter elismerte, hogy valószínűleg nem lesz elég, mert amikor berendelték, nem számoltak azzal, hogy a Covid összeér a hagyományos influenzajárvánnyal.

Ötszörösére nőtt azok száma, akik most influenza ellen be akarják magukat oltatni, mert értik és érzik, hogy ha rohamosan nő a megbetegedések száma és az influenza mellé még a Covidot is elkapja valaki, akkor az egy rossz állapotban lévő szervezetet azonnal kivégezhet” – hangsúlyozta.

Végezetül aláhúzta, nagy és tömeges az igény az influenza elleni védőoltásra, és egyértelműen látszik, hogy az az 1,3 millió, amit rendeltek, nem lesz elég; gyártani viszont újabb hat hónap lenne. Elmondta, ez várhatóan életekbe fog kerülni, és erre mondja pártja, hogy felelőtlen a kormány.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: