Mészáros Lőrinc - Fotó: MNO
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Polt Péter feljelentésként értékelte azt a kérdést, hogy indult-e már nyomozás, vizsgálat a büntetőjogi felelősség megállapítására amiatt, hogy Mészáros Lőrinc válópere miatt gyakorlatilag  megállt az élet a Budai Központi Kerületi Bíróságon.

Arató Gergely szerint ez jogsértő lehetett, hiszen a felcsúti milliárdos nem közszereplő, nem védett hivatalos személy,
csak egy magánember, aki miatt nem lehetett volna lezárni egy közintézményt, korlátozni az ott dolgozók, az oda ki- és belépni szándékozók szabad mozgását, akadályozni a hivatalos ügyek intézését.

Arató Gergely szerint ez sérthette az Alaptörvényben biztosított mozgásszabadság alapelvét, felveti a Btk. 194. §-ában szabályozott személyi szabadság megsértésének gyanúját is.

Ha ezt hivatalos személyek rendelték el konkrét törvényes ok nélkül, az alapot ad a Btk. 305. §-ban írt hivatali visszaélés megalapozott gyanújának megállapítására is – írta a politikus.

Nyilván emiatt sok aznapra kitűzött polgári peres és büntetőügy tárgyalása elmaradt. Az ügyfelek hiába mentek el, ügyük újabb tárgyalási határnap kitűzésével esetleg hónapokkal elhúzódhat, az ezzel kapcsolatos költségeket nekik kell állni.

Az akkor meghozható érdemi döntések törvénysértően, jogellenes okból, önkényes döntéssel lettek kényszerűen elhalasztva – tette hozzá.

Arató Gergely szerint Mészáros Lőrinc válóperén visszaéltek a joggal, márpedig az ügyészségnek, mint független közvádlónak

kötelessége fellépni minden jogsértés ellen. A politikus hivatkozik arra, hogy korábbi írásbeli kérdéseire Polt Péter mindig ugyanazt a sematikus, sablonszerű választ adta, hogy  az ügyészség minden ügyben mindig törvényesen, szakszerűen és megalapozottan jár el.

A legfőbb ügyész az ellenzéki politikus megkeresését feljelentésként értékelte, azt a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította.  Polt Péter a már megszokott magyarázattal indokolta döntését..

A hatáskörrel és illetékességgel rendelkező nyomozóhatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye.

Forrás: 24.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: