Covid karantén - Fotó: PixaBay
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szigorítaná a karanténszabályokat a kormány. Erről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtott be törvénymódosítási javaslatot péntek este – szúrta ki a 24.hu.

A karanténszabályok megsértése esetén a helyszíni bírság legmagasabb összege 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőne a törvényjavaslat alapján.

További szigorítás, hogy a bírság egy napon több egymást követő ellenőrzés alkalmával megállapított újabb jogsértések esetén is kiszabható. Az azonos napon elkövetett jogsértések miatt kiszabható bírság azonban legfeljebb 600 ezer forint lehet.

„A karanténkötelezett a karanténlakást a hatósági házi karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben hagyhatja el” – olvasható a javaslatban.

A törvényjavaslat kötelezővé tenné a mobilos karanténapplikáció használatát azok számára, akiknek van erre alkalmas eszközük. Ez jelenleg önkéntes alapon működik.

A Népszava pedig pénteken úgy értesült, hogy hétfőn sürgősséggel szigorít a járványügyi szabályokon az Országgyűlés, ez a maszkviselettel kapcsolatos intézkedéseket is érintheti majd.

Várhatóan szélesebb körben és súlyosabban szankcionálhatják majd, ha valakin nincs védőmaszk és olyan helyen tartózkodik, ahol ezt viselni kell.

Jelenleg üzletekben és a tömegközlekedésben (az állomásokon is) kötelező a maszk viselése, ha ezt valaki elmulasztja kizárható az utazásból, vagy megtagadhatják a belépését egy kereskedelmi egységbe. Ha a felszólításra sem hajlandó maszkot felvenni, rendőri intézkedés kérhető ellene, ami 10-50 ezer forintos bírsággal járhat.

Forrás: 8.kerulet.ittlakunk.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: